- hirdetés -

1989-ben kezdték, idén pedig már 33. alkalommal rendeztek úszó emlékversenyt Nagy Sándor tiszteletére. A rendezvényen – a hagyományokhoz híven – startkőre álltak a valamikori tanítványok és a legkisebbek is.

A szeptemberi, kissé csípős időben, a szokottnál jóval többen voltak Gyopárosfürdőn, az uszoda környékén. Két nemzet nyolc egyesületéből 150 versenyzője gyűlt össze, hogy az egykori kiváló úszóedző, Nagy Sándor emlékére a medencébe csobbanjanak. Az aradi és temesvári klubok versenyzői avatták nemzetközivé a versenyt.

A Temesvári Delfin Úszó Egyesület elnöke, Szuhanek György elmondta, hogy tizenöt éve járnak Orosházára.

– Szeretünk ide jönni, mert egyrészt közel van, másrészt itt mindig nagyon jó versenyeket rendeznek, ami a gyerekeink fejlődését jól szolgálja. Nem elhanyagolható az sem, hogy nem csak mi jövünk ide versenyezni, de az orosházi úszók is rendszeres vendégek nálunk. A mai időeredmények olyanok, amilyenek, de ezen nem lehet csodálkozni, hisz a pandémia miatti hosszú, húsz hónapos kihagyás után csak két hónapja álltak újra edzésbe a fiatalok. Ettől függetlenül jó a verseny és a gyerekek is nagyon élvezik – tette hozzá az elnök.

Nagy Sándor munkássága Orosháza-Gyopárosfürdőhöz kötődött. Nagyon szigorú, következetes és példamutató úszóedző volt, aki generációkat tanított meg úszni. Ma már az egykori tanítványok adják át tudásukat a mai versenyzőknek.

A verseny kezdeményezője valamikor a szenior csapat volt és Dr. Kaáli-Nagy Géza professzor támogatásával valósulhatott meg évről évre. Az ünnepélyes megnyitó utáni első versenyszám hagyományosan azoknak a gyerekeknek a bemutató versenye volt, akik az idén tanultak meg úszni. Az első verseny minden kicsi életében meghatározó esemény és itt ebben a környezetben, sok más versenyző között ennek rangot teremtenek a szervezők. Utánuk következtek a szeniorok, akik között a férfiak mezőnyében rajtkőre állt Kaáli professzor, a nőknél pedig Gombkötőné Tóth Ilona, szenior Európa-bajnokunk is. Ezután kezdődtek a különböző korosztályok versenyei a legkisebbektől a nagyokig, minden úszásnemben.

Az orosházi úszók kilenc arany, tizenkét ezüst és tizenkét bronzérmet szorgoskodtak össze. A Gombkötőné Tóth Ilona által alapított, legjobb orosházi versenyzőknek járó vándorserleget Antal András és Bogár Viktória kapta meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.