- hirdetés -

2022. április 6-án nyílt meg az egységes kérelem kitöltési felülete, a gazdálkodók ekkortól nyújthatják be kérelmeiket. A közvetlen támogatások keretében közel 480 milliárd forint támogatást igényelhetnek, a vidékfejlesztési támogatásoknál pedig a 230 milliárd forintot is meghaladhatja a várható összes igénylés. Az Egységes kérelem keretében idén 40 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímhez kapcsolódóan igényelhetnek a termelők támogatást.

Az egységes kérelem idén is kizárólag a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon – ügyfélkapus bejelentkezést követően – az elektronikus kérelemkitöltő felületen tölthető ki, és kizárólag elektronikus úton nyújtható be. Mivel évente egyszer kötelező az ügyfélnyilvántartási adatokat érintő adategyeztetés, az ellenőrzés elvégzése nélkül az egységes kérelem benyújtása idén sem lehetséges.

A kitöltési felület a Magyar Államkincstár e-ügyintézési felületén elérhető. A szankciómentes kérelembeadásra 2022. április 6. és 2022. május 16. közötti időszak áll rendelkezésre.

Kozsuch Kornél, a NAK Békés Megyei igazgatóság általános alelnöke tájékoztatása szerint a falugazdászok az év egyik kiemelt feladatait végzik el, az egységes kérelem beadásában segítenek a gazdálkodóknak.

-A falugazdászaink a tavalyi év folyamán 8721 db kérelmet adtak be,  160 015 ha területet érintően. Az idei évben is hasonló nagyságrendű adatok várhatóak – tette hozzá az alelnök.

Békés megyében több, mint 160000 hektárt érint a területalapú támogatás (Archív fotó: Horváth Bence)

A korábbi években rendre a támogatási kérelmek mintegy 70 százalékát a kamara falugazdászai adták be Magyarországon. Tavaly a május 17-i határidőig a 164 118 kérelemből 111 606-ot kamarai közreműködéssel nyújtottak be a gazdálkodók. A koronavírus-járvány alatt, 2020-ban és 2021-ben a legtöbb uniós tagállam kérte a benyújtási határidő elhalasztását. Hazánk azon kevés ország közé tartozott az Európai Unióban, amelyek határidőre le tudták adni az összes támogatási kérelmüket. Ennek köszönhetően a magyar gazdák időben hozzájuthattak a támogatásokhoz.

Az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt a falugazdászok jellemzően telefonon segítettek a kérelmek beadásában. Idén a zöldítést érintő változások indokolttá teszik a személyes ügyintézést. Az Európai Bizottság ugyanis az orosz-ukrán háború következtében fellépő európai élelmiszer- és takarmánypiaci problémák enyhítése, az élelmezésbiztonság és a takarmányellátás biztosítása érdekében felmentést adott a zöldítési követelmények bizonyos előírásai alól.

Így az idei évben lehetőség nyílik arra, hogy az eddig a zöldítés szempontjából parlag ökológiai fókuszterületként (EFA) és/vagy a diverzifikációban parlagként megjelölt „pihentetett területen” termelést folytasson a gazdálkodó. Ezeket a területeket kaszálhatják, legeltethetik, vagy bármilyen szántóföldi haszonnövényt, például kukoricát vagy napraforgót termeszthetnek rajtuk, és a termelés során akár növényvédő szert, beleértve csávázott vetőmagot is használhatnak – olvasható a NAK sajtóközleményében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.