- hirdetés -

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét második helyezettjének járó elismeréssel érkezett Erdős Norbert államtitkár Mezőkovácsházára tegnap, április 14-én az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. lámpahulladék-feldolgozó üzemébe. A cég a tavalyi akcióban elért sikerével érdemelte ki az előkelő helyezést.

Hazánk 2012 óta vesz részt az európai programban, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasznosítására és ennek fontosságára. Az országos programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koordinálja. Az eseményre minden év novemberének utolsó hetében kerül sor, egy-egy újabb célterület, tematika szerint. Tavaly a „Körkörös közösségek” alcímet kapta a program, amelyhez több kategóriában csatlakozhattak az akciófejlesztők. Az Electro-Coord a mezőkovácsházi üzemével gazdálkodó, ipari szervezetként csatlakozott és hirdette meg akcióját.

Az ITM oklevelét és ajándékát, virágmagokat, valamint az élelmiszermentés kapcsán egy további ajándékcsomagot adott át Erdős Norbert a cég képviselőjének, dr. Kovács Béla ügyvezetőnek a mezőkovácsházi találkozó alkalmával.

– Gratulálok az eredményhez és egyáltalán ahhoz, hogy vállalati kategóriában Magyarország egyetlen lámpahulladék-feldolgozójaként az Electro-Coord is részt vett az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjában. Az általa meghirdetett nyílt napok alatt 150 gyermek, felnőtt, tanár szerzett új ismereteket a témában, és nézhette meg Mezőkovácsházán a hulladékfeldolgozás folyamatát. Ezzel az eredménnyel az Electro-Coord Magyarország a kategóriájában a második helyezést érte el. Büszkén mondhatom, hogy Dél-Békés egy másik közössége, a végegyházi Barangoló Közhasznú Egyesület is csatlakozott a programhoz, és a civil szervezetek kategóriájában az első helyen végzett. Ezzel avégegyházi egyesület ismét felterjesztést nyert a brüsszeli Európai Hulladékcsökkentési Hét díjra, amelynek versenyében már 2015-ben is dobogós helyet szerzett – tájékoztatott Erdős Norbert államtitkár az elismerés átadásakor.

Fotó: Horváth Bence

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. 17 éve jött létre, a gyártók megbízásából a világítástechnikai hulladékok visszagyűjtését és feldolgozását végzi. Jelenleg 14 ezer gyűjtőpontot működtetnek országszerte, mellette pedig minden egyéb akcióban is partnerek, mint például az önkormányzatok által különböző gyakorisággal meghirdetett veszélyeshulladék-gyűjtő programok.

– Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy országos második helyezést nyertünk az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében. Az általunk szervezett programmal a lámpahulladékok szelektív gyűjtésére hívtuk fel a figyelmet, arra szeretnénk ösztönözni a lakosságot, hogy például a használt elemekhez hasonlóan, a gyűjtőpontokon keresztül ezeket a veszélyes hulladéknak minősülő termékeket is juttassák vissza az ipari körforgásba. A mi ismertségünk ugyanis még nem olyan teljes, mint például a használt elemekhez kapcsolódó információk, de törekszünk arra, hogy minél szélesebb körben eljuttassuk az információt a lakossághoz – számolt be az Electro-Coord Magyarországügyvezetője, dr. Kovács Béla a cég kezdeményezéséről.

A világítástechnikai hulladékokat – lámpákat, izzókat, fénycsöveket – az áruházakban, hiper- és szupermarketekben, barkácsáruházakban elhelyezett gyűjtőpontokon, az ilyen termékeket árusító üzletekben és a hulladékudvarokban is le lehet adni díjmentesen.

Fotó: Horváth Bence

– A gyűjtőpontokon keresztül visszaérkező hulladékot a logisztikai rendszerünkön keresztül begyűjtjük és ide, a mezőkovácsházi feldolgozó üzemünkbe szállítjuk. Az itt visszanyert üveg- és fémhulladékot visszaadjuk a gyártóknak. A lámpacserepeket a Tungsram zalaegerszegi üzemébe szállítjuk, ahol újra lámpát készítenek belőle, vagy Dunakeszin újra szoláriumcsöveket állítanak elő. A koszosabb üvegeket az építőiparban hasznosítják, homok- vagy sóderhelyettesítőként. A fémeket – alumíniumfejeket, egyéb fémhuzalokat – pedig a fémkohászatban tudják hasznosítani – mutatta be a hulladékhasznosítás hátterét az ügyvezető.

A cég vezetője kihangsúlyozta, hogy a lámpahulladék szeletív gyűjtése fontos tényező a környezetvédelemben, hiszen egyébként ezek az elhasznált termékek veszélyeshulladéknak minősülnek, amik károsítják a természetet, visszaforgatva és újrahasznosítva azonban jelentős ipari nyersanyagot biztosítanak. A környezetvédelem mellett így komoly gazdasági érvek is szólnak a szelektív gyűjtés mellett. Dr. Kovács Béla az elismerés átadásakor jelezte, cégük folytatja a lakossági figyelemfelhívást, kéri, hogy minél többen éljenek a gyűjtőpontok nyújtotta lehetőséggel. Mint mondta, készülnek arra, hogy az Európai Hulladékcsökkentési Hét idei programjában is részt vesznek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.