- hirdetés -

Ugyan nincs olyan régóta a tanári pályán, mégis számos kedves pillanat részese lehetett már az elmúlt években B. Nagy Orsolya. Ezen a héten, sorozatunk következő részében az Eötvös József Katolikus Általános Iskola tanítóját faggattuk ki kedvenc pillanatairól. A 28 éves, örökké mosolygós pedagógus jövőre új szerepben is kipróbálhatja magát.

B. Nagy Orsolya még csak 28 éves, az elmúlt két és fél évét töltötte tanítással, előtte az idegenforgalomban dolgozott. Ilyen rövid idő alatt is számtalan aranyos pillanatot élt meg a gyerekekkel, amelyeket szívesen idéz fel. Számára egy ilyen kedves történet az egyik olyan tanítványáról szól, aki törte a magyar nyelvet.

– A vele való mindennapos munka számomra egy fantasztikus utazás volt, a kolléganőmmel nagyon sokat segítettük a magyar nyelvben. Mivel törte a magyart, azért voltak nála kacifántos mondatok, de a legemlékezetesebb dolog számomra ezzel kapcsolatban az volt, amilyen szeretettel fordult hozzánk vagy amikor elmondta, hogy olyanok vagyunk számára, mintha a családja lennénk. Egy másik kislányunk, aki nehézkesebb szülői háttérrel érkezik, szintén ezt mondta, ami mondanom sem kell, mennyire jól esett – kezdett bele kedvenc pillanataiba B. Nagy Orsolya.

A következő tanévben osztályfőnök is lehet (Fotó: Horváth Bence)

Jó érzéssel tölti el az a történet is, amikor az egyik kis diákjuk elhagyott egy számára fontos szerencsehozó érmét egy színházi előadás során, nem sokkal később már az egész iskola ezt az érmét kereste a földszinttől a második emeletig. A történet végül szerencsésen zárult, hiszen megtalálták a családi ereklyét a pad alatt, az asztal lábánál. Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola pedagógusa elmondta, 1-2. osztályos gyerekeket tanítva még kevésbé tapasztal cirádás történeteket.

Még a tanulmányai során döntötte el, hogy vissza szeretne csatolódni a gyerekekhez és tanító lesz, de azt sem tartja kizártnak, hogy idővel majd a felső tagozatos gyerekeket is tanítson, de egyelőre megelégszik a tanítói munkakörrel. Annál is inkább, mert a következő tanévtől kezdve egy szép, mégis felelősségteljes feladatot lát majd el: ő lesz az egyik leendő elsős osztály osztályfőnöke.

– Nagy megtiszteltetés ez számomra, hiszen éppen csak kilépve a gyakornoki státuszból máris osztályfőnöknek mondhatom majd magam. Fontos és éppen eléggé felelősségteljes szerep is egyben, hiszen mi indítjuk el az útjukon a diákokat és nekünk megalapozni nekik jól az olvasást, írást, számolást. Mindig azt szoktam mondani a szülőknek, hogy ne ők válasszanak, hanem közösen a gyermekkel az ő szimpátiájára alapozva, hiszen ők fognak naponta velem vagy a kollégámmal 8 órát eltölteni – mesélte.

Különleges becenevet is kapott már a gyerekektől (Fotó: Horváth Bence)

Egyik legszebb ajándékát, egyben legemlékezetesebb pillanatát is a gyerekektől kapta az előző tanév végén, amikor is mindannyian felírták egy papírra, miért is szerették a tanáraikat. Orsolya esetében pedig az írásra, olvasásra tanítás mellett az volt, hogy mert mindig mosolyog.
– Ez már csak azért is esett nagyon jól, mert számomra is fontos, hogy ez a mindig mosolygós, pozitív kisugárzás átmenjen a gyerekekre. Én ilyen vagyok, ezt szeretem közvetíteni – tette hozzá.

Végül az is kiderült, milyen különleges becenevet kapott a gyerekektől, ennek a története a népi játékok napjáig vezethető vissza az iskolában. Onnantól kezdve hívták sokan vagy hívják azóta is Szoknyás Néninek, amit azonban egyáltalán nem bán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.