- hirdetés -

A nagy vízhiány miatt az őszi repce csaknem 40 százalékát ki kellett tárcsázni Békés megyében – közölte szerdán az MTI megkeresésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatóságának általános alelnöke. Orosházi gazdákat kérdeztük, hogy itt mi a helyzet.

Kozsuch Kornél elmondta, becsléseik szerint 9700 hektáron vetettek a gazdák káposztarepcét tavaly ősszel, szemben az előző évi mintegy 14 ezer hektárral. Ám a száraz ősz és tél miatt 2021 szeptembere óta megközelítőleg 100 milliméter csapadék hiányzik a termőföldből.

Azok a gazdák, akik korán vetettek, azt tapasztalták, hogy a kicsírázott növények kiszáradtak. Emiatt a földek 30-40 százalékáról a becslések szerint a gazdák kitárcsázták a repcét, helyette napraforgót vagy kukoricát vetettek.

A NAK megyei igazgatójának jelölt szakember hozzátette, a későn vetett táblák – amelyek novemberben kaptak esőt – gyenge vagy közepes állapotban vannak. Szinte az összes tábla tőhiányos és alulfejlett. Ráadásul több gazdálkodó jelezte a fagykárt is. Jó minőségű repcevetések csak az öntözött területen vannak.

Kozsuch Kornél elmondta, a magas árak ellenére február elején a gazdálkodók kiszórták a fejtrágyát, ám annak kedvező hatása csak az elmúlt napokban esett 15-20 milliméter eső után várható – írja az MTI.

A betárcsázott repce helyére napraforgót, vagy kukoricát vetnek a gazdák (Fotó: Horváth Bence)

Orosházán és környékén is szép számmal találhatók repce táblák. Itt sem sokkal jobb a helyzet a megyei átlagnál. Dominkó Norbert, az egyik meghatározó orosházi nagyüzem, az Orosfarm Zrt. vezetője elmondta, náluk a megyei 30-40 százalékkal ellentétben a betárcsázott repcevetések aránya 10 és 20 százalék közé tehető.

A szakember kiemelte, hogy ősszel nagyobb vetőmag számmal vetettek a szokásosnál, így a tőhiány nem annyira jellemző.

– Mióta mérik a csapadékmennyiséget – ez 120 év – az adatok szerint ez a harmadik legszárazabb első negyedév. Az aszály ellenére a gazdák meghagyják azokat a vetéseket, melyektől legalább egy alacsony-közepes termést remélnek, mert a repcemag ára rendkívül kedvező és így egy szerényebb hozammal is lehet jobb eredményt elérni – mondta el Dominkó Norbert.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.