- hirdetés -

Az elmúlt hónapokban Erdős Norbert államtitkár személyében új kormánypárti politikus vette kézbe Orosháza és a dél-békési térség településeinek problémás ügyeit, a fejlesztési tervekhez kapcsolódó kérdések és tisztázandó tételek utánajárását, képviseletét. Ilyen módon a politikusnak arra is lehetősége volt, hogy még a választási megmérettetés előtt rálátást nyerjen és „belekóstoljon” a térség életébe. Az így szerzett tapasztalatairól kérdeztük Erdős Norbertet.

– Hogyan fogadták Önt Orosházán, Dél-Békésben?

– Őszintén szólva rendkívül jó érzés visszatérni a szülővárosomba. Megtisztelő és megható az a bizalom, amivel az itteniek, a településvezetők fogadtak, köztük Dávid Zoltán polgármester úr is. Ez igazán nagy kincs, hiszen bizalomra épül a közös munka. Tapasztalatom szerint a településeken értékelik a korábbi, Békés megyéért végzett munkámat, és azt az intenzív kapcsolatot, amit az elmúlt másfél évben sikerült kialakítanunk, ennek köszönhetően minden, a térséget előre mozdító ügyben együtt tudunk működni.

– Milyen tapasztalatokat gyűjtött eddig a városról, a térségről?

– Az utóbbi 12 évben jelentős útfejlesztések valósultak meg vagy vették kezdetüket a várost érintően. Útfelújítások zajlanak Szentes irányába, megújul a 4406-os számú, Orosháza–Szentes összekötő és a 4405-ös számú összekötő út is. Az elmúlt évtizedben Dél-Békésben több mint 122 km útszakasz felújítása valósult meg mintegy 15 Mrd forintból. Folyamatban van még az M44-es gyorsforgalmi út építése, amellyel Orosháza is kapcsolódhat az M5-ös autópályához. De említhetném a nemrég átadott tűzoltólaktanyát, vagy a kórház és nővérszálló fejlesztéseit, a megújuló óvodákat, és akkor még nem beszéltem a térség más településein szép számmal megvalósult beruházásokról. Ez persze nem azt jelenti, hogy hátradőlhetünk, csupán azt, hogy van miből erőt meríteni és tovább dolgozni Dél-Békésért.

– Milyen fejlesztéseket tart a legszükségesebbnek a jövőre nézve?

– Listám első helyén áll Orosháza-Gyopárosfürdő gyógy- és élményfürdőjének teljes tetőszerkezeti cseréje, ehhez
kormányzati gyorssegélyre van szükség, már tárgyaltam róla Gulyás Gergely miniszter úrral. Elől van a sorban az
orosházi tanuszoda megépítése, amely végre jogerős, végleges építési engedéllyel rendelkezik. Fontosnak tartom az úthálózat további fejlesztését, így például az M44-ről Orosháza irányába történő nagyszénási lehajtó megépítését, már csak gazdasági megfontolásból is, hiszen a beruházók, azaz a tőke szereti az infrastruktúrát, a megfelelő úthálózatot.

– Az Agrárminisztérium államtitkáraként komplexebb rálátása van a mezőgazdaság lehetőségeire.

– Történelmi mértékű forrást biztosít a magyar kormány az elkövetkezőkben a hazai agráriumnak. A következő
években 4265 Mrd forint támogatás áramlik a mezőgazdaságba. Bátran mondhatjuk, most jött el Dél-Békés ideje.
Óriási a tét. Ezért kiemelt cél, hogy ebből a keretből a mezőgazdasági profilú Dél-Békésbe minél többet tudjunk
lehívni. Ez a néhány év hosszú évtizedekre fogja meghatározni az itt élők lehetőségeit.

– Milyennek értékeli az orosházi ipar helyzetét?

– A kezdetek régre nyúlnak vissza, Orosházi Iparkiállítás néven 1899-ben Thék Endre indítványára Orosháza ipari és
mezőgazdasági fejlődésének fellendítésére ipari kiállítást szerveztek orosházi iparosok részvételével. Az iparosodás
komolyabban a második világháború utáni időszakban vett lendületet, ekkor alakult a híres orosházi üveggyár és más nehézipari cégek, például a mai Linamar Hungary jogelődje, a Mezőgép is. Nemrég tettem látogatást a Linamarnál és az O-I Hungarynél, Magyarország egyetlen öblösüveggyárában. A látottak alapján és persze számításba véve a további gyártó üzemeket, kijelenthetem, az orosházi iparnak nemcsak múltja, de jelene is van, és hiszem, hogy van még benne potenciál. Dolgozni kell rajta, hogy minél többet hozzunk ki belőle.

– Az agrárágazat mellett többéves tapasztalatot szerzett a közigazgatás területén mint kormánymegbízott, illetve
ilyen minőségében tulajdonképpen már dolgozott is a térségben.

– Orosházi születésűként ezer szállal kötődöm a városhoz és a megyéhez, felelősséget érzek a fejlesztéséért. 1998-tól önkormányzati képviselő voltam, 2002 és 2014 között országgyűlési képviselő. Kormánymegbízottként 2011 és 2014 között a Békés Megyei Kormányhivatal élén pontos és széles körű rálátást szereztem a megyére, aktívan
koordináltam az Orosházi Járási Hivatal létrehozását. A településekkel megerősített aktív kapcsolatom révén
mondhatom, hogy ismerem a dél-békési térség településeit, szervezeteit, fejlesztési igényeiket.

– A térségben jelentős az idősek aránya a lakosságon belül, ők is szeretnének biztonságban, kiegyensúlyozottan élni.

– Az elmúlt három ciklus alatt a kormányzati döntések fókuszában a családok álltak, beleértve a nagyszülőket, és
gondoltunk az egyedülálló idősekre is. Abban, amit eddig elértünk, az ő életművük, verejtékük, munkájuk benne van,
az a minimum, hogy méltányos időskort érdemelnek. A Fidesz vezette magyar kormány visszaépítette a 13. havi
nyugdíjat, biztosítja a nyugdíjprémiumot és a nyugdíj-kiegészítést is. Sőt nyugdíjemelést is tervez a kormány júniustól. Dél-Békés települései szépen fejlődnek, komfortos környezetet és széles körű ellátást biztosítanak helyben az itt élő időseknek. A közbiztonság is kiváló a térségben, már csak az ország biztonságát kell megőrizzük, meg kell akadályozzuk, hogy Magyarország belesodródjon a szomszédunkban zajló háborúba. Ezért mindannyiunknak tenni kell.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.