- hirdetés -

Több mint 300 futó részvételével rendeztek ma adományfutást Battonyán az Ukrajnából érkező menekültek megsegítésére. Erdős Norbert fővédnök tájékoztatása szerint a helyszínválasztás nem véletlen, hiszen Battonyán van a térség legnagyobb nemzetközi forgalmat bonyolító határátkelője, így itt várják a legnagyobb számban a menekülteket, ahogy már most is naponta érkeznek néhányan. A kormánypárti politikus szívesen állt a kezdeményezés mellé, amelynek keretében tárgyi adomány felajánlásával lehetett nevezni az öt órán át tartó futásra. Aki pedig csak adományt hozott, azt is szívesen fogadták, ez esetben a stafétát ún. önkéntes futó vitte körbe a pályán helyette.

– A mai rendezvény abban volt más, hogy főleg a fiatalabb korosztályt és a sportolókat szólította meg, de természetesen mindenkit nagy örömmel láttunk ma is, és várunk még holnap is, aki kilátogat a battonyai rendezvényhelyszínre. Meglátásom szerint sokan jöttek el, fogtak össze egy jó ügy érdekében, így a segítség is jelentős, ami itt marad a településen, és átadható lesz a háború elől menekülőknek – fogalmazott Erdős Norbert. Egyben a fővédnök mindenkit arra invitált, ha teheti, látogasson el holnap a battonyai sporttelepre, ahol délelőtt főzőversennyel és kirakódóvásárral várják a közönséget, a gyerekeknek pedig ingyenes ugrálóvárat biztosítanak. Ebéd után Zeneexpressz lesz Fásy Ádámmal, a napot 18 órától a Mediterrán zenekar fellépése zárja.

Az adományfutás sokakat vonzott ma Battonyára. A regisztráció szerint több mint 300-an adták egymásnak a stafétát, ami 11 órakor rajtolt el Mezei Nikolett Kick-Boksz és Takewon-do Világ- és Európa-bajnok kezében, majd valamennyi még jelenlévő nevező kísérte célba 16 órakor. Iskolai osztályok, a kormányhivatal munkatársai, sportolók, rendőrök, és igen távolról, pl. Dunaföldvárról érkezők is futottak egy-egy kört a stafétával. A legkitartóbb résztvevőnek egy 61 éves futó bizonyult. Goldring Jenő tótkomlósi lakosként Battonyán dolgozik, 11 órakor állt rajthoz és végig futotta az 5 órás időtávot, így 47,71 kilométert tett meg az adományfutás keretében. Elmondása szerint a futás élményéért, az ukrán menekültek megsegítésére és a békéért futott; szeretné, ha minél hamarabb béke lenne, ukrán ismerősei vannak, akiknek átérzi a helyzetét.

A program házigazdája a battonyai székhelyű Barátság Sportegyesület volt, amely Takewon-do-val és Kick-Boksszal foglalkozik. Rádai Imre vezetőedző azt vallja, a harcművészetek is azt tanítják, ha csak lehet, segítsünk a bajbajutottakon. – Most az orosz-ukrán háború következtében kell segítenünk azoknak, akik ideérkeznek, hozzánk fordulnak. Úgy gondoltuk, nem mindenki járatos a harcművészetekben és a küzdősportokban, ezért egy kis időre sportágat váltottunk, így választottuk a hosszútávfutást, és döntöttünk az 5 órás időtáv mellett, amivel a békét szimbolizáltuk. Sokan neveztek helyből és a térségből, de Békéscsabáról, Orosházáról is. Amennyire tudom a legtávolabbi futónk Dunaföldvárról érkezett, a legfiatalabb résztvevőnk pedig a helyi U7-es csapat tagjaiból, a 6-7 éves gyerekek közül került ki – ismertette a részleteket a főszervező.

A Békés Megyei Kormányhivatal mellett civil szervezetek is csatlakoztak a kezdeményezéshez, mindenki a maga képességei szerint színesítette a rendezvényt, kedveskedett a résztvevőknek. A mezőkovácsházi Hagyományok Nyomában Egyesület például helyben sütött mangalicatepertős-pogácsával kínálta az érdeklődőket. Maguk a futók is elismerően nyilatkoztak a kezdeményezésről. Mezei Nikolett, a házigazda szervezet élsportolója szerint nem csak a program volt jó, de ráadásul az összefogás, ami kialakult, mindenképpen példaértékű, a közös futás pedig hatalmas élményt adott annak, aki részese volt.

Erdős Norberttől azt is megtudtuk, hogy a nap során összegyűlt adományok mind Battonyán maradnak, szükség esetén a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen osztják szét a településre érkező menekülteknek. – Ma mindenki figyelme kicsit a szomszédban zajló eseményekre irányul. Mióta elkezdődött a háború én magam is nyomon követem a menekültügyi helyzetet. Három hete a lőkösházi vasútállomáson, a nemzetközi vasúti forgalomban gyűjtöttünk tapasztalatot. Utána bejártuk a dombegyházi első számú segélypontot, majd két hete Mezőhegyesen egy ugyanilyen segítő helyet látogattam meg. Orosházán a munkásszálláson voltam, ahol már elhelyezésre kerültek menekült családok. Tegnapelőtt pedig Záhonyban, a „frontvonalon” voltunk tapasztalatcserén. A folyamatos segítségnyújtás mellett az is fontos, hogy itt helyben alaposan felkészüljünk arra, ha nagyobb számban érkeznek menekültek, mi is hatékonyan tudjuk őket ellátni, helyben segíteni – ismertette a felkészülés részleteit Erdős Norbert kormánypárti politikus.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.