- hirdetés -

Ilyenkor tavasszal, mikor megérkezik végre a jó idő, rendszerint megnő a forgalom az orosházi piacon. Az esőre álló idő ellenére is teljes választékot találtak a vásárlók zöldségekből és gyümölcsökből egyaránt. Csütörtöki látogatásunkkor a kínálat mellett az árakra is kíváncsiak voltunk.

A több hete átrendezett piacon előre kerültek az őstermelők, és hátrébb a kereskedők, de alapvetően minden a régi. Első látásra feltűnik, hogy a házi készítésű sertéshúsból készült termékeknek nagy a keletje. Különösen igaz ez most, a húsvét közeledtével. A sertés feldolgozással foglalkozó termelők szívesen jönnek Orosházára, Gyuláról, Békésről, Mezőberényből egyaránt.

A kötözött sonka is nagyon finom Húsvéti eledel (Fotó: Horváth Bence)

– A húsvét közelsége meglátszik a forgalmon. A szívsonkáink szinte teljesen elfogytak, már csak kötözött füstölt sonkával állunk a vásárlók rendelkezésére. Az ünneptől függetlenül is szívesen jövünk Orosházára, mert a kolbászok, a disznósajt és egyéb termékeink is szépen fogynak. Az itteniek tudják, hogy itt jó minőségű termékeket kapnak és úgy tűnik, szeretik is. Az ünnepig semmiképp sem szeretnénk emelni az árakon, de utána, azt hiszem muszáj lesz – foglalta össze a berényiek húsos pultja mögött szorgoskodó Palotás Gergő.

A zöldséges standokon nagy a választék, az árak pedig olyan „tavasziasak” (Fotó: Horváth Bence)

A zöldségpiacon már jobban látszik a mostanában mindenütt jelentkező áremelkedés. A zöldhagyma csomagja 250 forintba, a saláta 280 forintba kerül. A levesbe valók közül a gyökeret 680 forintért a sárgarépát 250 forintért, a zeller darabját 300 forintért szerezhetjük be. A fehér paprika kisebb példányait kilónként 1000 forintért, a kicsit nagyobbakat 100-140 forintos darabáron kínálják. Az uborkát 300 forintért vásárolhatjuk meg. Sokfajta almát vásárolhatunk, kilónként 290-350 forintért. A paradicsom ára 1000 és 1500 forint közt mozog. Egy helyen láttunk paradicsom akciót, ahol a szentesi paradicsom kilójáért „csak” 880 forintot kérnek.

A szezonális gyümölcsök közül megjelent a piacon az eper. Ez még természetesen nem hazai, hanem görög import. 1800 forintért vihetjük kilóját. Egyébként a kivitől kezdve, a narancson, citromon át a körtéig, szőlőig minden kapható, igazán gazdag a kínálat.

Az áraktól függetlenül sokan vannak a piac törzsvásárlói. Egyikük – Varga Sándor – kérdésünkre elmondta, hogy szinte mindig itt vásárol.

– Itt mindig nagy a választék. Eléggé megdrágult minden, de ez máshol is jellemző. Mindig a piacon szerezzük be a gyümölcsöt, zöldséget, mert itt biztosan friss árut kapunk. Valahogy jobban bízunk a helyi kistermelők portékáiban.

A virágárusoknál még nem igazán érződik az ünnep közelsége (Fotó: Horváth Bence)

A virágot áruló standokon még nem érződik a forgalmon az ünnep közelsége. Nárciszok barkák aranyesők kínálják magukat. A piac iskola melletti része viszont a szokásos nyüzsgés helyett elég kihaltnak tűnt. A ruhaneműket árusítókat valószínűleg a meteorológia által beígért eső tartotta vissza a kipakolástól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.