- hirdetés -

Mezőgazdasági fóliahulladék-gyűjtőpont létesült Medgyesegyházán. A március 31-i ünnepélyes átadón Erdős Norbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kiemelte, hogy a környezetvédelmi projektben Medgyesegyháza mellett Tótkomlóson és Nagykamaráson is hasonló fejlesztések valósultak meg, amit a kormány 230 millió forinttal támogatott.

Békés megyében mintegy 3200 tonnányi fóliahulladék keletkezik. Medgyesegyházán gyakran találkoznak azzal a jelenséggel, hogy sokan a kertek végében, az utak mellett, árkokban vagy csatornákban helyezik el az elhasznált fóliákat és ezzel a jövőt, a természetet károsítják. Rosszabb esetben pedig elégetik, ezzel szennyezve a levegőt – vázolta fel beszédében Kraller József, Medgyesegyháza polgármestere.

– Erre a problémára megoldást kell találnunk – tette hozzá a településvezető, a kialakított fóliagyűjtőpont ezt a célt szolgálja. Kraller József elmondta, hogy a jövőbe tekintve pedig még komolyabb elképzelésekkel készülnek.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kiemelte Medgyesegyháza mellett Nagykamaráson és Tótkomlóson is érintett a környezetvédelmi prorgramban, amit a kormány 230 millió forinttal támogatott.

Fotó: Horváth Bence

– Ez egy biztosan sikeres kezdeményezés – szögezte le az államtitkár. – Összesen négy gyűjtőpont lesz Medgyesegyházán, négy Nagykamaráson, kilenc Tótkomlóson. Komoly probléma oldódik meg, ami jó lesz Medgyesegyházának, a gazdálkodóknak és a környezetnek – fogalmazott Erdős Norbert, hozzátéve, hogy az elhasznált fóliákat a jövőben újrahasznosítják és hófogót, fatörzsre védőhálót és különböző csepegtető rendszereket állítanak elő belőlük.

Nagy Lajos, a Green Technológia Kft. ügyvezetője elmondta, hogy egy új módszerrel, úgynevezett száraz agglomerálással képesek a földdel kevert fóliát mosás mentesen feldolgozni.

– A fólia eddig rosszabb esetben elégett, jó esetben hosszú éveken át tárolták. Az utóbbi nyolc év fejlesztésének köszönhetően újra alapanyagként tudjuk hasznosítani a feleslegessé vált műanyag fóliákat környezetkímélő módon – fogalmazott az ügyvezető, kiemelve, hogy a gyűjtőt azok vehetik igénybe, akiknek nincs környezetvédelmi elszámolási kötelezettsége. A gyűjtőpont szolgáltatás egyelőre díjmentes és előzetes egyeztetéssel használható.

Fotó: Horváth Bence

Végül Nagykamarás polgármestere, Pelle István is megköszönte a beruházás létrejöttét, kijelentve, hogy az adott településeken az önkormányzatok szívesen vállalják a hulladék kezelését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.