- hirdetés -

Gádoros képviselő-testülete kitűnőre vizsgázott – értékelte a település fejlődését Erdős Norbert államtitkár három beruházás átadása alkalmából szombaton. A szomszédos településen magastetőt építettek a lapostetős óvodára, ami így később egy újabb csoportszobának adhat helyet, felújították a könyvtár homlokzatát és nyílászárókat cseréltek az épületen, a polgármesteri hivatal épületében pedig egy komplexebb rekonstrukcióra került sor.

A három beruházásra mintegy 145 millió forintot fordított Gádoros Magyar Falu Program és településfejlesztési operatív program keretében. Erdős Norbert szerint Gádoros az egyik legsikeresebb település eddig ebben az önkormányzati ciklusban. – Három szívmelengető beruházást ünneplünk, és ezek közül is kiemelkedik az óvoda bővítése, ami azt jelenti, hogy növekszik az intézményben és ezzel együtt a településen is a gyereklétszám. Az óvoda épületére 21, 5 millió forint hazai forrásból új nyeregtető épült, ami lehetővé teszi a tetőtérbeépítést – ismertette a részleteket a választókerület kormánypárti elnöke március 26-án, az átadás alkalmával. 

– A Magyar Falu Program annak a bizonyítéka, hogy a kormánynak nagyon fontosak a kistelepülések, büszkék vagyunk erre a programra, hiszen jól látható, hogy Gádoros is megtalálta ebben a számítását. Az óvoda mellett ugyanis a könyvtár külső felújítása is ebből a forrásból valósulhatott meg, további 24,5 millió forintból – mutatta be a következő projektet az államtitkár. 

3 beruházást adtak át szombaton Gádoroson

Áttérve a település egyik legjelentősebb, most zárult projektjére, a polgármesteri hivatal komplex rekonstrukciójára, Erdős Norbert elismerő szavakkal szólt a képviselőkhöz és a településvezetéshez. – Tapasztalatom szerint egy jó polgármester és egy bölcsen gondolkodó képviselő-testület az ügymenet végére hagyja a polgármesteri hivatal felújítását, és ez Gádoroson is így történt. Őszintén gratulálok a képviselőknek az elvégzett munkához! Ez a közel 100 millió forintos beruházás tovább növeli a település komfortját. Fontos, hogy még a művelődési házat is rendbe tudjuk tenni, nagyon nagy falat lesz, de polgármester úrral közösen megbirkózunk vele. Azt kívánom, a következő időszakban is legyünk ilyen sikeresek, mint amit az elmúlt két évben elmondhat magáról Gádoros – zárta köszöntőjét Erdős Norbert. 

Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke szerint óriási változáson ment át a polgármesteri hivatal épülete. A megyei TOP források felhasználását elemezve kijelentette, Gádoros előkelő helyet foglal el a települések sorában a maga 6 nyertes projektjével és az így elnyert 312 millió forint támogatási összeggel. A terület- és településfejlesztési operatív program keretében a megyében összesen 131 energetikai projekt valósult meg, köztük a gádorosi hivatalé. Ez fontos a széndioxid-kibocsátás csökkentése, no meg a rezsiköltségek mérséklése érdekében is. 

„Annak, hogy egy-egy település központja, épületei megújultak, üzenete van: nem maradunk le, előre megyünk és nem hátra, jó itt élni, érdemes itt élni. Európai polgárhoz méltó környezet van a legkisebb településen is, ami azt üzeni, hogy érdemes itt maradni, itt dolgozni.” – fogalmazott Zalai Mihály. 

A megyei elnök szerint azt is tudni kell, hogy a településfejlesztési munka egy sok szereplős játék, ahol jelentős feladat hárul a képviselő-testületre, a megyei önkormányzatra, de még az országgyűlési képviselőre is, akinek segítenie kell, ha egy-egy folyamat megakad. Mint a gádorosi polgármesteri hivatal rekonstrukciójánál is, ahol 5 millió forintos kiegészítő támogatással sikerült kompenzálni a megemelkedett építőipari anyagok árát, és befejezni a beruházását. – Érdemes a gádorosiaknak is szem előtt tartani, hogy olyan képviselője lesz-e az orosházi körzetnek, aki megfelelő lobbierővel és ismeretséggel rendelkezik ahhoz, hogy hatékonyan tudja segíteni a települést – hívta fel a figyelmet a megyei elnök. Egyben arról is tájékoztatást adott, hogy a 2021-2027-es fejlesztési ciklusban az Orosházi járás mintegy 10 milliárd forint fejlesztési kerettel gazdagodhat, s az első döntések már meg is születtek, amelynek révén Gádoros újabb két projektet indíthat el 226 millió forint értékben. – Kérem ne adjanak lejjebb a tempóból, 2019 óta láthatóan más sebességbe kapcsolt a település, ennek nagyon rövid távon is látható eredményei vannak, ezért kérem, hogy támogassák továbbra is a településvezetést és az országgyűlési képviselő jelöltünket – zárta köszöntőjét Zalai Mihály.

Felújították a könyvtár homlokzatát és nyílászárókat is cseréltek a tetején

Dr. Szilágyi Tibor polgármester az ünnepségen azt is elárulta, hogy a TOP forrásból megvalósult beruházás után Magyar Falu Programból folytatják a polgármesteri hivatal modernizálását. Most elkészült a termikus burok korszerűsítése, napelemes rendszert telepítettek és felújították a fűtés- és HMV-rendszert, akadálymentesítést végeztek. Idén hazai forrásból az irodákat, a házasságkötő termet és az emeleti vizesblokkot renoválják. A könyvtár épülete az 1960-as évek óta szolgálja a közösséget, azonban jelentősebb felújítására még nem került sor, ezt most pótolták. Az óvodában a nyeregtető megépítése mellett kerítés és rollerpálya is készült. A gyerekek létszáma most 103 fő az intézményben, és a polgármester szerint biztosított az utánpótlás is. 

– A közintézményeink fejlesztésével a közigazgatás, a kultúra és az oktatás is fejlődik Gádoroson, egyben a helyiek életminőségét is emelik a beruházások. A Magyar Falu Programnak köszönhetően fejlesztjük útjainkat, köztereinket és intézményeinket, uniós forrásból pedig megújult a polgármesteri hivatalunk, a piacterünk és elkészül a bölcsődénk. A most elnyert TOP-Plusz forrásból a Kossuth utca csapadékvíz-elvezetését és a Tót-asszony féle Közösségi Ház felújítását kezdhetjük meg – összegezte a településfejlesztés eredményeit a polgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.