- hirdetés -

Csütörtök este megtelt érdeklődőkkel a tótkomlósi Természet háza nagyterme, ahol dr. Budai Gyula országgyűlési képviselő, a külügyminisztérium miniszteri biztosa beszélt az orosz-ukrán háború miatt kialakult helyzetről. A fórumon bemutatta a Békés Megyei 4. sz. választókerület Fidesz-KDNP által delegált képviselő jelöltjét, Erdős Norbert államtitkárt.

Erdős Norbert rövid bemutatkozásában beszélt tótkomlósi kötődéseiről, illetve azokról, az államtitkárságához fűződő döntésekről, melyekre büszke és jelentős eredményeket hozott. Ezek egyike a kistermelői rendelet, amely kis túlzással kinyitotta a világot a termelők számára és az eddig meglevő 40 km-es körzet helyett bárhol értékesíthetik termékeiket. A másik, a mintegy kétmillió embert érintő, közétkeztetéssel kapcsolatos rendelet. E szerint a közétkeztetésben idén 60%, jövő évtől 80%-osnak kell lennie a hazai nyersanyagok arányának. Ez az élelmiszerbiztonság és a piac szempontjából is előnyös.

Erdős Norbert beszélt tótkomlósi kötődéseiről is (Fotó: Takács Csaba)

A választásokkal kapcsolatban Erdős Norbert elmondta, a kampány során sehol nem ígérgetett, felelőtlenül pedig különösen nem, a tótkomlósiaknak azonban tesz egy komoly ígéretet.

– Határozottan ki tudom jelenteni, hogy amennyiben Dél-Békéstől, ezen belül Tótkomlóstól mandátum formájában bizalmat kapok, a tótkomlósi evangélikus templom felújítása az elsők között szerepel a megoldandó feladatok között. Ennek érdekében már folytattam tárgyalásokat Soltész Miklós államtitkárral, miniszterelnök helyettes úrral, ezért merem ezt kijelenteni – tette hozzá.

Dr. Budai Gyula ismertette a háború miatt kialakult helyzetet, különös tekintettel az agráriumot, illetve az energia szektort illetőleg. Mindkét terület stratégiai fontosságú. Nagyom fontos Magyarország szempontjából, hogy a kialakult helyzetre jól reagáljunk. Mint kiemelte, ebben a feszült és nagyon kényes helyzetben nem engedhetjük meg magunknak a felelőtlen döntéseket.

Budai Gyula: Nem engedhetünk meg magunknak felelőtlen döntéseket (Fotó: Takács Csaba)

– Ez most nem az ötletelés, nem a próbálgatások ideje, nincs helye az ellenzéki térfélen többször tapasztalt ad-hoc politizálásnak. Egy-egy rossz mondat, vagy egy-egy rossz tett pillanatok alatt bele tud rángatni minket egy olyan háborúba, amit senki sem kíván. Most olyan szakemberek kellenek a parlamentbe, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek. Akik megoldották Kolontárt, a nagy tiszai árvizet, a 2015-ös migráns helyzetet, akik sok országénál jobban kezelték a covid-járványt – mondta összegzésképpen dr. Budai Gyula.

A fórum végén a résztvevők lehetőséget kaptak kérdéseik feltevésére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.