- hirdetés -

Ünnepélyes keretek között átadták a Ballagók fasorát kedden délután. Az Orosházi Oktatási Kerekasztal kezdeményezése az általános- és a középiskolák végzős osztályait is érintette. Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. a napokban elültette a fákat.

Még február 16-án tartotta idei első ülését az Orosházi Oktatási Kerekasztal, ahol többek közt a Ballagók fasoráról is tárgyaltak. A kezdeményezés végül március 22-re meg is valósult, a Tó utcában gyülekeztek a végzős diákok és osztályfőnökeik. Az eseményen először Bojtor István alpolgármester, a kerekasztal elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

– Örülünk neki, hogy megvalósult ez az ötlet, amit szeretnénk folytatni a jövőben is, akár itt a Tó utcában, akár más helyszíneket választva. Szeretnénk, hogy egy kicsit magatokénak érezzétek ezeket a fákat és ha ballagásotokat, az érettségi vizsgáitokat követően vagy akár évekkel később visszatértek ide, el tudjátok mondani, hogy ezt annak idején a ti osztályotok ültette, a ti osztályotok vallhatja a magáénak – hangsúlyozta.

Hozzátette, szeretnének majd rövidesen információs táblákat is elhelyezni a fák környékén, mely majd egy QR-kód segítségével az osztályok névsorát tartalmazza, a ballagásuk időpontját, minden olyan információt, amit érdemes tudni az adott évfolyamról vagy osztályról. A fákat az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. ültette és ők fogják gondozni az önkormányzattal közösen. Bíznak benne, hogy a fák látogatottak lesznek.

Dr. Blahó János, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója és az Oktatási Kerekasztal titkára elmondta, az ültetés dátumának különleges apropóját is. Március 22-e ugyanis a víz világnapja.
– A fának természetesen sok köze van a vízhez, egy kifejlett fa több hektoliter vizet párologtat a mikroklímát vagy mezoklímát támogatva, másrészt pedig olyan biodiverzitást, biológiai sokszínűséget tud biztosítani, mely nagyon fontos fenntarthatósági szempontból is – hangsúlyozta.

Hozzátette, elinduló kezdeményezésként a tervek szerint a város honlapján is meg fog jelenni a Ballagók fasora. Megköszönte az együttműködést az általános- és középiskolás végzős osztályok jelen lévő diákjainak és osztályfőnökeinek, akiknek a segítségével elindulhatott ez a kezdeményezés, remélve, hogy a fasor a későbbi években tovább bővül és örök érvényű lesz majd. Ezt követően a fiatalok is kezükbe vettek egy-egy lapátot vagy öntözőkannát, megigazították és megöntözték saját osztályuk fáit.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.