- hirdetés -

Idén tavasszal kicsivel hamarabb kezdődtek meg a munkák az Orosháza környéki földeken. Az aszályos időjárás lépésre késztette a gazdákat.

Mint állandó szakértőnk Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó elmondta, a csapadékszegény időjárás és a szinte állandóan fújó szél miatt nagyon kiszáradt a földek felső rétege, ezért már egy hónapja el kellett kezdeni a talaj lezárását. Közben eljött az ideje a gabonák fejtrágyázásának is, amit optimistán, bízva a csapadékban ki is szórtunk, de eső nem igen jött rá. A héten, szerdán esett 3-5 milliméternyi és még kellene legalább 100, mert a talaj felszíne már helyenként tizenöt centi mélyen ki van száradva. Ebből adódik, hogy a növények állapota elég siralmas. Az árpák, a búzák kicsik, alacsonyak, nem mennek semmire, ráadásul még az éjszakai fagyok is sanyargatják a szárazságtól szenvedő növénykéket.

A kormány által elrendelt üzemanyag árstop nagy segítséget jelent a gazdáknak (archív fotó: OrosCafé)

– A télen megijedtünk, hogy nem lesz műtrágya. Van, igaz, hogy háromszoros áron, de van. Néha előfordulnak szállításbeli zavarok, de azt lehet mondani, hogy vehet, aki akar és el is jut időben a termelőkhöz. Mostanában hallani, hogy egyik másik termék gyártását leállítják, de vannak meglevő készletek, illetve aki akart, az bevásárolt, lekötötte, így ez most még nem lesz érezhető, legfeljebb majd nyáron. A másik nagy félelmünk az üzemanyag árak robbanásszerű emelkedése volt. Szerencsére a kormány bölcsen belátta, hogy ezeknek a gépeknek dolgozni kell és ha dolgoznak, fogyasztanak is. Az üzemanyag árstoppal, a 480 forintos üzemanyaggal nagyot segítettek a mezőgazdaságon. Tudunk dolgozni és erre szükség is van, épp úgy, mint a kormány további segítségére – mondta el a gazda.

Jelenleg ismét a talaj előkészítő munkákat végzik, hisz április elseje után el szeretnék kezdeni a tavasz vetésű kapásnövények, a kukorica és a napraforgó vetését. A korai zabok és a borsó már a földben van. A kikelésre még várni kell (itt is nagyon kellene az eső). Hamarosan a gabonák növényvédelmi munkái is következnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.