- hirdetés -

Március 22-e már 1992 óta a Víz Világnapja, melynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a víz fontosságára, és arra, hogy folyamatosan fogynak az édesvízkészletek. Március 21-én a Táncsics Mihály Gimnáziumban ebből az alkalomból tartott előadást a klímaváltozásról, valamint az aszályról dr. Szilassi Péter és dr. Barta Károly a Szegedi Tudományegyetem két docense.

Seres Erzsébet a gimnázium földrajz-történelem szakos tanárnője és az esemény szervezője elmondta, a globális felmelegedés mindenkit érintő, aktuális probléma, és fontos, hogy már a fiatalok is megismerjék ezeket. Az első előadás a klímaváltozás témakörét öleli fel, a délután második felében pedig az aszállyal és folyószabályozással kapcsolatban hallhattak információkat az érdeklődők.

– A mai előadás a földrajz szépségéről, valamint arról fog szólni, hogy a geográfia milyen hasznos tudomány. Milyen módon alkalmazhatják a tudást hallgatók, és milyen kérdésekre keressük a választ a kutatások során. A klímaváltozás kapcsán például, hogyan lehet a földrajz tudást hasznosítani. Olyan kérdéseket és válaszokat fogalmazunk meg, amelyek segítik a jövőképünket – mondta dr. Szilassi Péter, egyetemi docens – Egyre égetőbbek ezek a kérdések, és a földrajz egyre többet tud hozzáadni ehhez. Ez egy gyakorlat orientált tudomány, amelyet nem sokan ismernek még átfogóan – emelte ki.

Előadásában elmondta, a digitális térképek forradalmi változást jelentettek a földrajzban. Ennek köszönhetően fel tudják térképezni az olyan környezeti veszélyeket, mint a villámárvíz, vagy az aszály. A diákoknak és tanároknak esettanulmányokon keresztül mutatta be a klímaváltozás okozta problémákat, valamint azt, hogyan tudják csökkenteni az ezzel kapcsolatos veszélyeket. Dr. Szilassi Pétert követően dr. Barta Károly tartott előadást „Aszály, aszály, aszály – tudunk-e tenni valamit az égető vízhiány ellen? Okok és megoldási lehetőségek. Folyószabályozásoktól a belvizekig” címmel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.