- hirdetés -

Szénási Józsefné munkáiból összeállított kiállítást nyitottak meg csütörtök délután a városházán. A hamarosan hatvanötödik születésnapját ünneplő művész első önálló tárlata tekinthető meg.

Az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület már régóta részt vesz városunk kulturális életében. Közös kiállításokat szerveznek, hogy bemutathassák elkészült alkotásaikat, alkotónapokat tartanak. Hagyományuk, hogy a születésnapok kerek évfordulóját önálló kiállítással ünneplik, ami ajándék az alkotónak és ajándék a kiállítás látogatóinak is.

A kiállítást Feldmanné Varga Mária nyitotta meg (Fotó: CSJ)

Szénási Józsefné gyermekkorát Magyarbánhegyesen töltötte és már egészen korán megmutatkozott a tehetsége. Szeretett rajzolni, de az élet úgy hozta, hogy sokáig mégsem foglalkozott ezzel. 2010-től kezdve vette újra a kezébe a ceruzát, az ecsetet és autodidakta módon képezve magát készíti a szebbnél szebb alkotásokat. Képein a fő motívum a természet és benne az ember.

– Csak olyan témát választok, ami valamilyen szinten a lelkemet megérinti. Legyen ez egy tájkép, vagy egy emberábrázolás. Legtöbbször a pillanatnyi behatás ihlet, meglátok valamit, ami megmozdítja a fantáziámat és főként ezeket festem – mondja magáról a művész.

A kiállítás megnyitóján a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és tanárai fellépése után Feldmanné Varga Mária, az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület elnöke méltatta Szénási Józsefné munkásságát és műveit.

Fotó: Csányi József

– A festmények mutatják alkotójuk útkeresését, a néhol határozott, időnként bátortalan vonalak mind egy céllal kerültek a vászonra, megmutatni alkotójuk belső világát, gondolatait. Tájképek, csendéletek, néhány figurális festmény van a falakon, megmutatja, hogy a festőt milyen témák érdeklik. Vibráló élénk színek, váltakoznak finom visszafogott pasztell árnyalatokkal – mondta az alkotásokról.

Néha a téma, máskor a színvilág, vagy a vonalvezetés ragadja meg figyelmünket, van, amikor nincs magyarázata, miért is tetszik, de nem is az a lényeg. A Szénási Józsefné festményeiből összeállított kiállítást április 29-ig láthatják az érdeklődők a Városházi Galériában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.