- hirdetés -

Idén ünnepli századik születésnapját a belvárosi katolikus templom. A Jézus Szíve Plébánia és gyülekezete már korábban elkezdte a felkészülést a jeles évre. A gyülekezeti tagok segítségével megújulnak a szobrok, az ablakok, illetve hamarosan egy részleges külső felújítás is kezdetét veszi.

Orosházán a 20. század elején egyre többen kezdtek misére járni, ezért a régi, 1832-ben épített, késő barokk stílusú templom sokszor már kicsinek bizonyult a hívek számára. Emiatt egy új, tágasabb templom felépítésére volt szükség. Így született meg az új épület ötlete.

Katolikus templom építkezés 1921-ben. (Fotó:Váradi Zoltán/Nagy Gyula Területi Múzeum archívum)

Az alapkövet 1921. június 11-én, Jézus Szíve főünnepén helyezték el. A munkálatok gyorsan haladtak, a templomszentelést Brém Lőrinc kanonok, püspöki helynök végezte 1922.november 19-én – derül ki a Nagy Gyula Területi Múzeum korábbi összefoglalójából. Ennek idén lesz száz éve, a jeles évfordulót pedig a Jézus Szíve Plébánia és a gyülekezete is megünnepli.

– Az előkészületek már elkezdődtek korábban a szobrok, színezett ablakok restaurálásával, amit a gyülekezet egy-egy családjának támogatásával valósulhat meg. A különböző darabok felújítása nagy költség lenne egyszerre, ezért a fokozatosság mellett döntöttünk. A lényeg, hogy a jeles évfordulóra minden a helyén legyen – mondta Iványi László, a Jézus Szíve Plébánia plébánosa, hozzátéve, hogy a hívek adományaiknak köszönhetően restaurálják a templom színezett rózsaablakát is.

A Zöld város projekt keretében az épület előtti tér megújul, Iványi Lászlótól megtudtuk azt is, hogy állami támogatásból templom külső, részleges felújítása is megvalósul. A torony és a bejárat felőli homlokzat rész kaphat új külsőt, a munkálatok március második felében kezdődnek.

Pontos időpont nincs még, de az már biztos, hogy novemberben egy ünnepi szent misével emlékeznek meg a 100. jubileu.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.