- hirdetés -

Karácsony alkalmából az egyházak képviselői minden évben egy-egy üzenettel készülnek az orosháziak számára. Iványi László tiszteletbeli kanonok, esperesplébános ezekkel a szavakkal köszöntötte az embereket.

– Először hallgassunk meg egy karácsonyi történetet Szent Lukács evangélista könyvéből.

„Azon a vidéken pásztorok tanyáztak kinn a szabadban és éjszaka őrizték a nyájukat. Egyszer csak ott állt előttük az Úrangyala és az Úr dicsősége beragyogta őket. Nagyon megijedtek. De az angyal bátorította őket: „Ne féljetek! Nagy örömöt hirdetek nektek és az egész népnek. Ma született az Üdvözítő Dávid városában. Ő a Messiás és az Úr, ez a jele. Kisdedet találtok pólyába takarva és jászolba fektetve.” Hirtelen nagy mennyei sereg vette körül az angyalt. Dicséretet énekeltek az Istennek. Dicsőség a magaságba Istennek, és békesség a földön a jóakaratú embereknek.”

Ezt a mai evangéliumi idézetet meghallva sohasem volt még aktuálisabb ez az üzenet. Háború dúl a szomszédban, a Közel-Keleten. Háborúban az emberek gyűlölik egymást, és ki tudja mikor lesz vége. Éppen ezért nagyon fontos ez az üzenet: „Békesség a földön a jóakaratú embereknek.” Karácsony üzenete az, hogy adjuk meg az Istennek a dicsőséget, hogy ő a végtelen, a fentebb való, akitől függ minden. Adjuk meg neki a tiszteletet, ami azt jelenti, hogy az ő tanítása szerint élünk, megfogadjuk az üzenetét. Azt akarja az Úr, hogy legyen béke közöttünk. Távolinak tűnik ez, pedig itt van karnyújtásnyira bennünk. Szívünkben és lelkünkben hordozzuk ennek csíráját. Akkor lesz igazi karácsony, ha békét tudunk teremteni. Úgy gondolom az ünnepnek ez a legfőbb üzenete: legyen békesség közöttünk.

Áldott karácsonyt kívánok!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.