- hirdetés -

A 15 éves kapus az Orosházi MTK-ULE kötelékében sajátította el a labdarúgás alapjait. Jelenleg a Budapest Honvéd akadémiáján pallérozódik, valamint már a magyar korosztályos válogatottban is bemutatkozott. A kezdetekről és a jövőbeli céljairól kérdeztük az orosházi kapustehetséget.

Tompa Ákos ikertestvérével, Bencével egyetemben Buza Barnabás szakmai vezető invitálására csatlakozott ovifoci keretein belül a helyi egyesülethez.

– Elekes Károly volt az első edzőm, ő állított be a kapuba, ahol rövid időn belül nagyon jól éreztem magam. Ezek után a kapusedzőim Bordás Sándor, Lévai Balázs és Tóth Krisztián voltak. Ők adták meg számomra az alapismereteket, amelyekre a továbbiakban építkezhettem. Az ULE színeiben nagyon sok Interligán, bajnokságon indultunk. Így kerültem egy meghívásos próbajátékra Kecskemétre, ahol már több játékosmegfigyelő is jelen volt. Itt figyeltek fel rám először.

Meghívást kaptam a Kecskemét, a Békéscsabai Előre, a Puskás és a Honvéd akadémiájához is. A szüleimmel együtt az utóbbi lehetőséget választottuk – idézte fel a kezdeteket Tompa Ákos.

Az orosházi hálóőr a 2019/2020-as szezonban csatlakozott a Magyar Futball Akadémiához, vagyis a Budapest Honvéd FC utánpótlás-nevelő bázisához. Az itt dolgozó szakemberek célja tehetséges játékosok képzése a felnőtt keret számára.

Tompa Ákos védéseire a Honvéd együttesénél és a válogatottban is számítanak (fotók: honvedfc.hu, mlsz.hu)

– Az új csapatomhoz teljesen idegenként kerültem, a kezdeti nehézségek után viszont sikerült beilleszkedni. Mindennap van edzésünk, amit kiegészítenek a konditermi erősítések. A még hatékonyabb fejlődésem érdekében kaptam egyéni edzéstervet is. Általában szombaton rendezik a bajnoki mérkőzéseket, ezeket hétközben videóelemzéssel értékeljük – avatott be a részletekbe.

Ákos fiatalon került a fővárosba. A 6. osztályt a budapesti Puskás Ferenc Általános Iskolában kezdte, elmondása szerint kihívást jelentett a tanulást és az edzéseket összehangolnia. A középiskolai tanulmányait már az akadémia épületében lévő Egressy Gábor Technikum keretein belül folytatja, ahol nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az edzések mellett a tanulásra is jusson idő.

A klubváltás jól sikerült, hiszen rövid időn belül a Honvéd korosztályos csapatánál nyújtott teljesítménye alapján meghívást kapott az U15-ös válogatott keretébe.

A Tompa Ákossal a kapuban felálló U15 magyar válogatott csapata márciusban döntetlent játszott a török válogatott ellen (fotó: valogatott.mlsz.hu)

– A válogatott első összetartására tavaly augusztusában hívtak meg, egy többkörös kiválasztáson vettünk részt. Az első nemzetközi meccsünk október 26-án volt a szlovén válogatott ellen. Második alkalommal március 10-én léptem pályára a válogatott színeiben Törökország csapata ellen – osztotta meg velünk Ákos.

A távlati céljairól elmondta még, hogy a továbbiakban is a lehető legjobb teljesítményét nyújtva szeretné a következő korosztályos csapatok, majd később a felnőtt válogatott kapuját védeni.

A Budapest Honvéd U15 csapata a kiemelt korosztályos bajnokságban jelenleg az ötödik helyet foglalja el a tabellán az FTC, DVSC, Puskás Akadémia és az ETO FC Győr mögött. A honvéd fiataljai legközelebb bajnoki mérkőzésen március 19-én, szombaton a Diósgyőr vendégeként lépnek pályára.

Kiemelt fotón a magyar U15 válogatott a Szlovénia elleni mérkőzés előtt (forrás: valogatott.mlsz.hu)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.