- hirdetés -

A freestyle focival még csak egy éve ismerkedett meg, máris számtalan, a sportágban ismert mozdulatot elsajátított.

Tompa Bence (kiemelt képünkön jobbra) a futballsztárok reklámban bemutatott villanásait játszi könnyedséggel mutatja be. Az OMTK-ULE 1913 igazolt labdarúgója szabadidejében hetente többször gyakorolja a különböző trükköket. Megtudtuk, a sportág alapja a labda levegőben tartása, azaz a dekázás készségszintű elsajátítása. Majd ezt követően lehet próbálgatni a látványos, egyben nehéz mozdulatokat.

– Az első megtanult trükköm a Crossover névre hallgat. Ekkor a levegőben keresztbetett lábbal érek a labdához. Majd ezt követte az Atw, a Tatw és társai. Ez a sportág nagy kitartást igényel és megtanított arra, hogy soha ne adjam fel. Az ismerőseimtől és a freestyle közösségtől is pozitív visszajelzéseket kapok, ez tovább inspirál a fejlődésemben – nyilatkozta Tompa Bence.

A 14 éves freestyle focista elmondta, a trükköket elsősorban az internetről lesi el. A magyarok különösen tehetségesek ebben a sportágban. Az ország kiemelkedő labdavirtuózait felvonultató Freestyle FC tagjai, Lipták Zoltán, Szabó Milán és Hajagos Máté videói motiválják. Bence lapunknak megjegyezte, a freestyle focival még komolyabb versenyzési tervei nincsenek, egyelőre önmaga szórakoztatására gyakorol elhivatottan.

A freestyle labdarúgás története több évtizedre nyúlik vissza. Egyes források az alapjait a brazil tengerparti focihoz kötik. Jelentése szabad stílus, azaz futball-labdával végrehajtott, bármilyen látványos mozdulatsort magában foglal. Rendszeresen szerveznek nemzetközi versenyeket, ahol zenére, párbajszerűen mutatják be az indulók tudásukat a zsűri előtt.

Kiemelt fotó forrása: Tompa Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.