- hirdetés -

Új kistermelői piac nyílt Gádoroson, ahol a jövőben minden második szombaton lesz lehetősége a termelőknek árulni kézműves termékeiket. A hivatalos átadót március 12-én tartották.

Gádoroson a Kossuth és a Muskátli utca sarkán először nyitott ki a kistermelői piac. Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a standok között járva megállapította, olyan ez mintha Franciaországban lennénk.

– A franciáknál például a méz 80 százalékát a kistermelők értékesítik, alig jut el a boltok polcaira. Az utóbbi években nagy változáson megy keresztül a magyar kistermelői, illetve kézműves kultúra is. A kistermelői piac, mint fogalom 2012-ben jött létre a magyar kormány támogatásával. Most ott tartunk, hogy tavaly év végére 324 kistermelői piac létesült. Országos szinten 25 ezer, Békés megyében közel kétezer kistermelőről tudunk beszámolni. Nagy öröm, hogy most itt lehetünk a gádorosi piac megnyitón, hiszen ez egy előremutató kezdeményezés. Fontos hogy az árusok megtalálják a számításukat, sok vevőt kívánok nekik – fogalmazott Erdős Norbert gratulálva az ötletgazda Kokovecz Adriennek, illetve a gádorosi önkormányzatnak.

Fotó: Horváth Bence

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a kormány sokat tett azért, hogy a kistermelők könnyebben el tudják adni a termékeiket. A korábbi, 2010-es kormányrendelet úgy szólt, hogy a kistermelők a saját megyéjükön belül, vagy a székhelyükhöz viszonyítva 40 kilométeres körzetben, illetve Budapesten árusíthattak. Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárság által alkotott rendeletmódosítás lehetővé teszi, hogy az ország bármely területén tudják értékesíteni a megtermelt javaikat. Erdős Norbert szólt egy másik rendeletmódosításról is, aminek köszönhetően az élelmiszeripari vállalkozók egyszerűbben juthatnak engedélyhez.

Fotó: Horváth Bence

Dr. Szilágyi Tibor polgármester szerint a helyi vásártér, valamint a helyi lakosok kiszolgálása nagyon fontos.

– Látok jövőt a vidékben és az agráriumban, ennek a kezdeményezésnek folytatódnia kell. Köszönöm Adriennek, hogy a kistermelők közösségét összefogta, megszervezte. A mai megnyitó jó példa arra, hogy a vidéki ember a jég hátán is megél, és büszke vagyok arra, hogy Gádoroson magas a kistermelők száma. Hatalmas munka áll a Bánfalvi Csoda Piac mögött – hangsúlyozta a polgármester.

A kistermelői piac minden második szombaton várja majd a vásárlókat Gádoroson.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.