- hirdetés -

Az Ukrajnában zajló háború miatt a Kodolányi János Egyetem több intézkedést is tett, hogy segítsen a nehéz helyzetbe jutottakon. Dr. Szabó Péter a Kodolányi rektora elmondta, az intézmény mindhárom székhelyén gyűjtést szerveznek, az orosházi kollégiumban pedig szállást is tudnak biztosítani a rászorulóknak.

A Kodolányi János Egyetem is segítségét ajánlja az ukrajnai háború elől menekülők számára. Ezzel kapcsolatban többek között az intézmény honlapján tettek közzé egy felhívást, miszerint felajánlják a segítséget a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola munkatársainak és hallgatóinak is, akik az orosz-ukrán háború elöl menekülnek Magyarországra. Mint írják, az egyetem orosházi kollégiumában 48 fő számára tudnak szállást biztosítani. Dr. Szabó Péter, a KJE rektora elmondta, a két intézmény régóta kapcsolatban van, jó barátság alakult ki közöttük.

–A nemzetközi rektorhelyettes úr kérésére felszabadítottuk a kollégiumunkat, és vártuk a kollégákat, megköszönték ezt a segítséget. Van Ukrajnában több kiemelt partnerünk, vannak tanítványaink Ukrajnában, és izgulunk nagyon értük. Ha őket is elérné a háború, akkor Orosházán szállást biztosítunk számukra.

Hozzátette, folyamatosan tartják a kapcsolatot a nemzetközi kapcsolatokért felelős kollégák segítségével a két partner egyetemmel, a kijevi „KROK” University illetve a rivnei MEGU egyetem kollégáival.

– A kijeviek is azt jelezték, hogy egyelőre maradnak. Ha szükség lesz rá és még lehetőségük lesz eljönni, akkor a kisbuszainkkal a határtól ide szállítjuk őket, és lehetőséget adunk nekik, hogy nyugodt körülmények között folytathassák a tanulmányaikat. Remélem, hogy nem lesz rá szükség, de a lehetőségre felkészültünk – mondta a rektor.

Adományt gyűjtenek a KJE orosházi székhelyén

A napokban Orosházán a rektor összehívta a tanítványokat és a munkatársakat, mivel az intézmény gyűjtést is szervez. Egy ukrán-magyar, kettős állampolgárságú volt KJE kollégától kapott információknak megfelelően, mindhárom intézmény helyszínén zajlik a gyűjtés, amit az ukrán ortodox egyházhoz juttatnak el.

Ha valaki Orosházán szeretne hozzájárulni az adományozáshoz, a Kodolányin keresztül megteheti. A kérések alapján, főleg tisztálkodási szerekre van szükség (például fogkrémre, fogkefére, szappanra), és meleg takarókra. Az adományokat átveszik a Kodolányi János Egyetem munkatársai az intézményben. Rendszeresen, hetente eljuttatják a felajánlásokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.