- hirdetés -

Sikeres pályázatok után két belterületi utca útburkolatát adták át ma Gádoroson. A Bem utca 500 méter hosszan, a Nagy utca (a Kossuth és a Dobó között) 660 méteres szakasza újult meg több mint 60 millió forintból, állami támogatással. Az ünnepi szalag átvágásával, március 4-én Erdős Norbert államtitkár, dr. Szilágyi Tibor, Gádoros polgármestere és Mochnács Pál, a kivitelező Bólem Építőipari Kft. ügyvezetője véglegesen átadta az utakat a forgalomnak.

Erdős Norbert, a térség ügyeiben eljáró kormánypárti politikus egy személyes élménnyel köszöntötte a helyi résztvevőket. – Egy kellemes emlékkel érkeztem ma Gádorosra. Ugyanis 2020. novemberében elsőként éppen ezen a településen szólhattam a Békés megyeiekhez államtitkárként. Akkor egy kilencvenmilliós külterületi utat adtunk használatba egy sikeres vidékfejlesztési projektnek köszönhetően – emlékezett vissza az államtitkár. Visszatérve az aktuális útfelújítási projektekhez, felhívta a figyelmet, hogy óriási a harc a települések között a belterületi utak felújítására, aszfaltozására fordítható forrásért. – A Belügyminisztérium (BM) által kiírt keret eredendően 6 milliárd forint volt. Ugyanakkor 1500 darab pályázat érkezett az önkormányzatoktól, így majd 20 milliárd forinttal meg kellett emelni a belterületi utak rekonstrukciójára fordítható forrást, hogy eleget lehessen tenni az igényeknek. Ebből a keretből nyert közel 20 millió forintot Gádoros önkormányzata a Bem utca aszfaltozására, nagy öröm ez – fogalmazott Erdős Norbert.

A BM által az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések keretében biztosított 19,5 millió forint mellett közel 3,5 millió forint önerőre volt szükség a Bem utcai útburkolat rekonstrukciója érdekében. A Nagy utca most megújult szakaszának munkálatait pedig a Magyar Falu Program keretében valósította meg az önkormányzat, több mint 39 millió forint támogatásból.

Mochnács Pál, Erdős Norbert és dr. Szilágyi Tibor a szalag átvágásával átadták a forgalomnak az elkészült új burkolatot (Fotó: Horváth Bence)

– Hadd gratuláljak önöknek, a képviselő-testületnek, polgármester úrnak a sikeres útfelújításokhoz. Ismerve a pályázati sikereiket és persze a sikertelen próbálkozásokat is, azt kell mondjam, nagyon sokan irigylik önöket. Mindenesetre hasonló sikereket kívánok Gádorosnak a következő évekre is a település megújításához, fejlesztéséhez – mondta az államtitkár.

Dr. Szilágyi Tibor polgármester is azt hangsúlyozta, hogy ünnep ez a nap Gádoros életében. – A mai nap bizonyíték arra, hogy Gádoros előre megy. Garancia erre, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, aki kiemelten támogatja a vidéket, a vidéken élő embereket, ezzel jövőképet biztosítva az itt élőknek – fogalmazott a településvezető. Kiemelte, hogy a két utca burkolatának felújítása nagyban hozzájárul a helyiek életminőség-javításához. – Az elmúlt két évben ez a negyedik útfelújítás Gádoroson, amire évtizedek óta nem volt példa. Ugyanakkor a feladat ezzel nem ér véget, önkormányzatunk a jövőben is kiemelten foglalkozik a helyi utak rekonstrukciójával. Jó hír, hogy év végére megtörténik a Bajcsy-Zsilinszky utca felújítása is Csongrád-Csanád megye határától a főutcáig – hangsúlyozta dr. Szilágyi Tibor.

Erdős Norbert szerint sokan irigylik a gádorosi fejlesztési sikereket (Fotó: Horváth Bence)

A településvezető megemlítette még, hogy a magyar kormánynak köszönhetően az utak mellet a közterek és az intézmények is megújultak az elmúlt években. Uniós forrásból felújították a polgármesteri hivatalt, elkészül az új piactér és a bölcsőde is. A Vidékfejlesztési Program keretében pedig külterületi utat építettek. Arra kérte a lakosokat, segítsék a munka folytatását.

Fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.