- hirdetés -

A Székács Evangélikus Iskola díszterme néhány napja kiállítóteremmé változott, így a következő hetekben nemcsak a székácsosok, hanem a többi helyi iskola diákjai is megtekinthetik az intézmény harmadik emeletén berendezett Körös-Maros Nemzeti Park növény-, és gerinctelen állatvilágát bemutató fotókiállítást.

A Székács iskola remek kapcsolatot ápol a Körös-Maros Nemzeti Parkkal, 5. és 9. osztályos diákjai minden ősszel körbejárják a Szarvason található Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkot. Ennek az évekre visszanyúló jó viszonynak köszönhetően valósult most meg ez a fantasztikus fotókiállítás is az orosházi intézményben.

– A korszerű ismeretek mellett keresztény értékrendet tanítunk, ennek fontos eleme az élet tisztelete – fogalmazott Deák Péter igazgatóhelyettes. – A fotók által a diákoknak lehetőségük van még inkább a természet felé fordulni, és később nyitott szemmel járni akár a Körös-Maros térségében is. A kiállításnak köszönhetően mi, pedagógusok ki tudjuk zökkenteni a tanulóinkat a hétköznapi tanórák rendjéből, ki tudjuk őket venni az iskolapadból, ami által még izgalmasabbá, interaktívabbá és színesebbé válhatnak a természetismeret, biológia és földrajz órák.

A Székácsban tanító pedagógusok maximálisan kihasználják a kiállítás adta lehetőségeket, és minden adandó alkalommal a díszteremben tartják meg természetismereti óráikat.

– A gyerekek is élvezik, hogy más módszerrel tanulhatnak – mesélte Koczka Istvánné. – Miután körbejárták a kiállítást, lefotózzák a számukra leginkább tetsző növényeket, majd PPT-t készítenek, amihez az internet segítségével plusz gyűjtőmunkát végeznek. Megbeszéljük közösen, hogy az adott faj védett vagy fokozottan védett-e, mennyi az eszmei értéke, mire használták a régi kor emberei, hány egyed él még belőle, vagy megtalálható-e még valahol máshol a Kárpát-medencében. A fotók által rengeteg lehetőségünk van arra, hogy a XXI. század gyermekét közelebb hozzuk a természethez.

A növényvilágot 37 darab fotó mutatja be, a kiállítás március 1-je és 11-e között tekinthető meg. Ezt követően 16-án átveszik a terepet a gerinctelen állatvilágot bemutató fényképek, szám szerint 41 darab, amelyek március 31-ig láthatók a díszteremben.

Az evangélikus iskola 2012-ben kapta meg az Ökoiskola elismerést, majd 2019-ben Örökös Ökoiskolává vált. Deák Péter hozzátette, szeretnék érzékenyíteni a diákokat arra a fontos tényre, hogy az ember is a természet része. A 72 óra kompromisszumok nélkül nevet viselő önkéntes akcióra rendszeresen jelentkezik a Székács, ennek keretein belül minden évben a város különböző pontjain szemetet szednek a gyerekek. Emellett ebben a tanévben az intézmény elindította az Alföldi Kéktúra Mozgalmat is, amelynek keretében épp ezt a vidéket, a Körös-Maros Nemzeti Park területét járják körbe a túrára jelentkező diákok, szüleik és az iskola pedagógusai, technikai dolgozói a hétvégéken.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.