- hirdetés -

A 2017-es külső hőszigetelés és nyílászárócsere után, most a belső terek teljes korszerűsítésre kerül sor a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Október 6. utcai nővérszállójában. A lakórészek mellett a konyha, az elektromos hálózat, a vízrendszer, a padlóburkolat, minden gépészet és kiszolgáló egység megújul. A fejlesztésnek köszönhetően az ötemeletes nővérszállóban férőhelyek száma 85-ről 90-re bővül majd a 2023 év eleji átadásra.
A beruházás körülményeiről és az egészségügyben végrehajtott fejlesztésekről március 1-jén az Emberi Erőforrások Minisztériumában Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter és Erdős Norbert államtitkár, Dél-Békés érdekében eljáró politikus tartott sajtótájékoztatót.

Erdős Norbert elmondása szerint főigazgató úrral együtt örülnek a 350 millió forint értékű orosházi beruházásnak, amely térségben egy komoly fejlesztésnek számít. – A nővérszálló épülete kívülről már rendben van, most belülről is rendbe tesszük, sőt a kapacitása is bővülni fog 85-ről 90 főre. Büszkék vagyunk rá, mert reméljük, hogy a komfort növelése, a szociális terek felújítása a pihenést fogja elősegíteni mind a rezidensek, mind a nővérek tekintetében. Ahhoz, hogy egy városi kórház a jövőjét jobban tudja tervezni, az orvosi eszközökön és a technológiai fejlesztéseken túl a gyógyításban dolgozók körülményei is rendkívül fontosak, és ez a beruházás ezt a célt szolgája – fogalmazott az államtitkár.

Az egészségügyi ágazatért is felelős miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány kiemelten javítja az egészségügyben dolgozók helyzetét. – A 2010-2022-es időszakban az ápolónők fizetése átlagosan a 3-szorosára emelkedett. Ez több lépcsőben ment végbe, az utolsó ilyen 2022. január 1-jén lépett hatályba, ami 85 ezer ápolót érint, az emelés mértéke 21 százalék. Ezt az összeget február 1-jén kapták kézhez a kedvezményezettek – emlékeztett prof. dr. Kásler Miklós. Elhangzott, hogy a kormány többféle módon támogatja az ápolónői pályát választókat. Ezek közé tartozik a középiskolás tanulók havi 40 ezer forintos ösztöndíja, illetve az ápolói mesterképzésben tanulók ösztöndíja, ami félévente elérheti a 640 ezer forintot is.

A miniszter szerint egy ember életszínvonalát nemcsak a jövedelme határozza meg, hanem a szociális körülményei is, ezen belül a lakhatása. Ez a magyarázata annak a kormányelhatározásnak, hogy az egészségügyben dolgozók, az orvosok és a nővérek lakhatását összesen 10,5 milliárd forint uniós forrással, továbbá 506 millió forint hazai forrással támogatják. – Ennek során 15 megyei és 1 városi kórházban, összesen 17 helyszínen nővérszálló fejlesztésére, ill. építésére kerül sor. Szombathelyen, Kaposváron, Kecskeméten és Nyíregyházán zöldmezős beruházásként alakítunk ki nővérszállókat, kb. 9 ezer négyzetméter alapterületen. További 13 nővészállót felújít a kormány, kibővíti, korszerűsíti, differenciált módon, mindig az érintettek családi állapotának megfelelően. Ez a fejlesztés mintegy 28 ezer négyzetméreten megy végbe. Ez érinti az orosházi kórházat is – tájékoztatott prof. dr. Kásler Miklós. A miniszter azt is kihangsúlyozta, hogy az egészségügyben is törekszik a kormány az energiahatékonyság fejlesztésére. Nagyon jelentős, 3,7 milliárd forintos beruházással 31 állami fenntartású kórházban alakítottak ki napelemes rendszereket, végeztek fűtés-hűtés korszerűsítést, és történt nyílászáró-csere.

Fotó: Horváth Bence

Az orosházi kórházhoz kötődő beruházás mellett a dél-békési térség településeinek többsége, pontosan 21 tudott az elmúlt három évben egészségügyi fejlesztést megvalósítani, erről Erdős Norbert adott összegzést. – A Magyar Falu Program keretében az ötezer fő alatti települések pályázhattak egészségfejlesztésre. Az egyik lehetőség az orvosi eszközök beszerzése volt. Ebben sikeresek voltunk, hiszen 15 ilyen pályázat nyert, így több mint 40 millió forint jutott a településeinkre. Ennél is nagyobb értékben, összességében mintegy 160 millió forintot nyert 6 település orvosi rendelők felújítására. Ezek mellett természetesen a nővérszálló felújítása komoly beruházásnak számít – fogalmazott az államtitkár.

Fotó: Horváth Bence

Dr. Duray Gergőtől, a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet főigazgatójától azt is megtudtuk, hogy a nővérszálló kivitelezési munkálatai február 1-jén elkezdődtek, és várhatóan egy év alatt be is fejeződnek. – Nagyon örülünk a beruházásnak, ami a városi kórházak közül egyedül Orosházán valósul meg. A célunk az egészségügyi dolgozók lakhatási és munkakörülményeinek javítása, ezt szolgálja az épület belső tereinek korszerűsítése. Továbbá a földszinten van egy nagyobb terem, amit mind a dolgozóknak, mind a lakosságnak szeretnénk sportolásra felajánlani, így ez a terem sportpadlót kap. Fontos még megjegyezni, hogy a munkálatok ugye február 1-jén elkezdődtek, akik ott laktak korábban, azoknak a lakhatását meg kellett oldani. Dávid Zoltán polgármester úrhoz és a képviselő-testülethez fordultam az ügyben segítségért, akik nagyon gyorsan és pozitívan reagáltak, az érintetteknek más lakásokat ajánlottak. Ezúton is köszönöm polgármester úrnak és a testületnek a segítséget – nyilatkozta portálunknak a kórház főigazgatója.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.