- hirdetés -

Egy iskola életét a hétköznapokon a rend, a fegyelem jellemzi, a benne lévő osztályterem pedig az a hely, ahol a gyerekektől elvárják az illedelmességet, a jó magaviseletet, és persze, hogy lehetőleg akkor beszéljenek, amikor kérdezik őket. Kellenek azonban olyan ünnepi alkalmak, amikor a szabályok felrúghatók, és amikor a megszokott rend helyét átveheti egy rövidke időre a káosz. Erre ad alkalmat évről-évre a farsang, amelyet mindig nagy izgalommal várnak a Székács Evangélikus Iskola diákjai is.

Hangos zene, feldíszített termek, széttolt székek, ugrabugráló gyerekek és szebbnél szebb sütemények látványa fogadott minket február 25-én az evangélikus iskola termeiben. Ezen a délutánon szabadon lehetett kiabálni, bolondozni, riszálni, hisz a farsangi mulatság épp erről, a korlátok felrúgásáról szól. Igaz, már második éve más itt ez az ünnep, mint a megszokott, idén sem volt tombola, zsákbamacska és közös, estébe nyúló diszkó sem, volt viszont helyette osztálybuli és jelmezverseny. Mindenki igyekezett a legjobbat kihozni a pénteki mulatságból, természetesen a vírushelyzet szabályozásait betartva.

– Mivel nem lehet a gyerekeket egybeereszteni, így osztályszinten farsangoltunk, de azok a felsősök és gimnazisták, akik vállalták a beöltözést, nevezhettek a jelmezversenyünkre – mesélte Fazekasné Jankov Ildikó pedagógus, szervező. – Volt egy harmadik kategória is, az öko jelmezek között külön hirdettünk első, második és harmadik helyezettet, a zsűrit az egyik pedagógusunk és a diákönkormányzat alelnöke alkotta. A legjobbak tortát kaptak, az utánuk következőket pizzával jutalmaztuk, a harmadikok pedig pezsgőt, illetve ajándékcsomagot vehettek át.

Az alsó tagozaton mindenki jelmezt öltött, az osztályfőnökök játékos feladatokkal, az ünnephez kapcsolódó versenyszámokkal készültek a gyerekeknek, felsőben viszont inkább már a kártyázás és a Just Dance volt a népszerű program. Két osztály csoportosan öltözött be, a 10/4-ben mindenki varázsló lett, a 6.a osztály tagjai pedig Fazekasné Jankov Ildikó osztályfőnökkel közösen létrehozták a Smiley Kommandót.

– Már a délelőtt folyamán vicceket meséltünk és találós kérdéseket tettünk fel a gyerekeknek, akik ha jól válaszoltak, ajándék cukrot kaptak tőlünk – folytatta Ildikó. – Küldetésünknek tűztük ki, hogy a mostani nehéz időben mosolyt csaljunk az emberek arcára, és úgy érzem, ez sikerült is. Idézetes cetliket is osztogattunk, amelyeken a Példabeszédek 17:22 szerepelt: „A vidám szív a legjobb orvosság.”, ezt üzentük mi.

Álarc mögé bújni mindig izgalmas, főleg, ha annyira elrejtjük valódi énünket, hogy kilétünk ez idő alatt titokban marad mások előtt. Valaki más bőrébe bújni szintén szórakoztató, az ember egy rövid ideig úgy érezheti, azonosul az adott karakterrel. Így volt ez a kis tündérek, katonák, szuperhősök, bogárkák és bohócok esetén is. Plesovszki-Kovács Annamária iskolapszichológus is azt mondja, a jelmezöltésnek mindenképp pozitív hatása van. A jelmezválasztás sokat elmondhat a gyermek vágyairól, belső világáról vagy akár a félelmeiről is. A jelmez viselése egyfajta szerepjáték, amely során a gyerekek azonosulhatnak a kiválasztott szereplő egyes tulajdonságaival. Játék közben oldódik a feszültség, és fejlődik a fantáziája. Ezért is fontos, hogy ne feledkezzünk meg erről a kedves hagyományról.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.