- hirdetés -

Miért akar az én édes, gyönyörű, három éves kislányom zombinak öltözni? A jelmezválasztás okait kutattuk.

Itt a farsang. A lányok többsége ma is hercegnő, tündér, pillangó vagy cica szeretne lenni, a fiúk kedvencei között pedig még mindig ott szerepel az élmezőnyben a tűzoltó, a rendőr, a katona és a kalóz figurája, bár az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a szuperhősjelmezek is. De az ijesztő karaktereket, a zombit, az ördögöt, a vámpírt is mindkét nem tagjai szívesen választják.

A szerepjátékok jótékony hatással vannak a gyerekekre, mert általuk fel tudják dolgozni a feszültségeiket, meg tudják élni a belső szorongásaikat, és képesek megjeleníteni a vágyaikat is. Sokakban megfogalmazódik a kérdés, üzen-e a gyermek a jelmezválasztásával?

– Egy jelmezválasztás sokat elmondhat a gyermek vágyairól, belső világáról vagy akár a félelmeiről is. A jelmez viselése egyfajta szerepjáték, amikor a gyerek belebújhatnak egy karakter bőrébe. A játék során azonosulhat a kiválasztott szereplő bizonyos tulajdonságaival. Lehetséges, hogy egy félénk kisgyerek a szuperhős jelmezben és magát szuperhősként képzelve magabiztosabbnak, bátrabbnak érzi magát, mint a hétköznapokon. A játék közben oldódik a feszültség, és fejlődik a fantáziája – folytatta a pszichológus.

Forrás: farsanginfo.hu

Azonosulás vagy szorongásoldás?

A jelmezöltésnek mindenképp pozitív hatása van. Az ekkor megvalósuló szerepjáték előnyeit a mesék hatásához hasonítják.

– A jelmez viselésének köszönhetően a gyerekek azonosulhatnak a karakter személyiségjegyeivel, ezért gyakran választanak olyan figurát, aki számukra egy vágyott, nagyon pozitív karakter. De az is jellemző, hogy ijesztő figurát választanak, ezáltal pedig a szorongásaikat tudják feldolgozni. De ez a téma nem fekete vagy fehér. A választás nem utal egy konkrét okra. Általánosságokat nem lehet leszűrni az emberekről jelmezválasztásuk alapján. Akkor jutunk legközelebb a válaszhoz, ha megkérdezzük, mit jelent számára az adott karakter, és miért szeretne épp az ő bőrébe bújni – tette hozzá a pszichológus.

Kovács Annamária kiemelte, a közös családi készülődés, az izgalommal teli várakozás is pozitívan hathat a gyermekekre, főként akkor, ha a jelmez beszerzésére nem egy újabb kipipálandó feladatként tekintünk, hanem időt szánunk a beszélgetésre, a közös tervezésre.

– Napjainkban már kevésbé kapnak teret a rítusok, a hagyományok és az ünnepek. Ha nincsenek kisebb-nagyobb gyermekeink, akkor felnőttként nem valószínű, hogy jelmezt öltünk, vagy farsangi bálban mulatunk. De ne felejtsük el, hogy ettől függetlenül az óvodások és iskolások nagy izgatottsággal várják a farsangi időszakot, különösen azt, hogy jelmezbe bújhassanak – zárta gondolatait Kovács Annamária pszichológus.

Kiemelt kép: farsangijelmezek.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.