- hirdetés -

Az MTA-SZTE Kiemelt eDia Partneriskolája lett a Székács József Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium.

– Az MTA-SZTE Digitális Tanulási Technológiák Kutatócsoport eDia Kutatásszervező Csoportjával állunk kapcsolatban, rendszeresen részt veszünk a különböző méréseikben, többek közt az angol és német nyelvi, matematikai, szövegértési és természettudományos mérésekben – mesélte Szőke-Kilián Szilvia igazgatóhelyettes. – A pedagógusaink egy része rendszeresen használja ezeket az órákon, boldogan látjuk, hogy a diákjaink is szívesen oldják meg őket. Előnyük egyrészt, hogy rövidek, röpke 45 perc alatt teljesíthetők, másrészt pedig, hogy a kitöltés után azonnali visszajelzés érkezik a tanulók felé. Néhány napon belül az iskola és a szülők is megkapják a gyermekre szabott egyéni, fejlesztő értékelést.

A méréseknek köszönhetően a pedagógusok képességszint alapú, az országos adatokhoz viszonyított objektív visszacsatolást kapnak a diákok eredményeiről. A tesztelés során a tanulóknak véletlenszerűen „osztják ki” az évfolyamuknak megfelelő feladatsorokat. A képességpontok évfolyamon belül egymással összehasonlíthatóak annak ellenére, hogy a diákok különböző teszteket oldanak meg.

– Az én mottóm: Amit meg tudunk mérni, azt meg is tudjuk javítani – fogalmazott Csicsely Szilvia, a Székács iskola pedagógusa, a program kapcsolattartója. – Fontos, hogy a pedagógiai munkánk során mindig mérjük a folyamatokat, hogy egy esetleges hiba, elakadás esetén korrigálni tudjuk a műveletet. Iskolánk már a program indulásakor regisztrálta magát a mérési projektbe, amit újszerű és ígéretes kezdeményezésnek találtunk. Kezdetben talán a szkepticizmus volt ránk jellemző, de mára igen széles körben vesznek részt a tanulóink a Szegedi Tudományegyetem felméréseiben. Az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoportja folyamatosan fejleszti a rendszert, így időről időre egyre pontosabb képet kaphatunk a diákjaink tudásszintjéről.n

A partnerséget bizonyító tanúsítványt néhány napja vehette át az iskola. A kiemelt képen Nagy Róbert iskolaigazgatót és Fazekasné Jankov Ildikót látjuk, aki csoportjaiban rendszeresen alkalmazza az angol nyelvi méréseket.

Fotó: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.