- hirdetés -

A február 15-én tartott képviselő-testületi ülésen fogadták el Orosháza 2022-es évi költségvetését. A város alpolgármestere, Bojtor István ismertette a legfontosabb tudnivalókat.

– Könnyebben indultunk neki a 2022-es évnek, mint a tavalyinak, akkor jóval több bizonytalansággal kellett szembenéznünk a világjárvány és a gazdasági visszaesés miatt. Végül azonban sikerült úgy teljesíteni a 2021-es évet, ami megalapozhatta azt, hogy az ideit kicsit nagyobb tartalékkal és lehetőségekkel tudjuk elindítani – nyilatkozta az alpolgármester.

Elmondta, a kormányzatnak továbbra is az a célja, hogy segítse a kis- és középvállalkozásokat, az ő iparűzési adójuk 1 százalékon tartásával az önkormányzatokra is egy jelentős adóbevétel kiesés nehezedik. A kormányzati bérintézkedések hatásai nagymértékben érintették az önkormányzatot, a polgármesteri hivatalt és a teljes intézményrendszert. Az intézményeket és azokat a cégeket, melyek az önkormányzat tulajdonában vannak, több 100 millió forinttal érintette ez a bérintézkedés, ezzel kapcsolatban viszont január elején olyan bérkompenzációt kaptak, ami jelentősen enyhített a terheken.

– Ettől függetlenül a tavalyi évben jól teljesítettek az orosházi gazdálkodó cégek, amit nagyon köszönünk és nagy elismerés jár nekik ezért, hogy ennek köszönhetően az iparűzési adóbevételünket bázisszinten tudtuk tervezni. Mindemellett hatékonyan és költségtakarékosan gazdálkodtak a saját cégeink és intézményeink is, ami pedig azt alapozta meg, hogy az idei évüket is könnyebben el tudják kezdeni, mert ezek az intézkedések hosszabb távú hatással bírnak – árulta el.

A legutóbbi testületi ülés egyik napirendi pontja volt a város költségvetése (Fotó: Horváth Bence)

Hozzátette, kisebb beruházásokat, melyek nem TOP-os vagy egyéb kormányzati, esetleg Európai Uniós forrásból valósulnak meg, is bele tudtak tervezni a költségvetésbe. Ezek közé tartozik többek közt az Alvégi Temető vagy az Evangélikus iskola melletti parkoló kialakítása, de járdák, utak felújítását is tervezik. A költségvetésbe emellett beállították azokat a fejlesztési elképzeléseket is, melyek nagyobb mérvűek. Az idei évben indulnak a TOP+ fejlesztési források pályázatának és későbbi lehívásának lehetőségei.

– Ez a költségvetés biztosítja a kötelező feladataink maximális és teljes értékű ellátását, emellett a nem kötelezően vállalt feladatainkra is tudunk szánni, sporttámogatásra, a civil szervezetek, rendezvények támogatására pénzt. A szociális intézkedéseink kivitelezésére és megvalósítására is komoly összeget tudunk szánni. Tartalékot is tudunk képezni, mely azt a célt szolgálja, hogy amennyiben váratlan helyzetek elé kerülünk, legyen mihez nyúlni.

Megtervezték az ominózus Nyárfa utcai ingatlan megvásárlását, ennek későbbi sorsáról majd a képviselő-testület dönt. Ez a költségvetés egy stabil lábakon álló biztonságos megtervezése a város 2022-es pénzügyeinek – tette hozzá.

Fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.