- hirdetés -

Az elmúlt két hétben rengeteg volt a hiányzó az orosházi iskolákban. A pedagógusok és a diákok közül egyaránt sokan megbetegedtek, voltak, akik koronavírussal vagy influenzával, mások pedig egy eddig beazonosítatlan bélrendszeri betegséggel fertőződtek meg. Sem a felnőtteket, sem gyermekeket nem kímélték a vírusok, így felmerült a kérdés, mi a helyzet a különösen veszélyeztetett korosztállyal, az idősekkel, és hogy hogyan befolyásolják a megbetegedések a szociális intézményekbe való be- és kijárást. A választ Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ vezetője adta meg.

– A Covid-19 fertőzés jellemzően periodikusan és csak rövid ideig van jelen az Egységes Szociális Központ idős otthonaiban. Az ellátottak általában nem igényelnek kórházi kezelést, helyette az intézményeink által nyújtott ápolási, gondozási tevékenység mellett gyógyulnak. Ez talán annak is köszönhető, hogy épp a fertőzés megelőzése érdekében korlátozott látogatási rend van érvényben a két otthonban – fogalmazott Bogárné Kiss Ildikó.

Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ vezetője (Fotó: Horváth Bence)

A Platán Idősek Otthonában januárban rövid ideig tartó látogatási és intézményelhagyási tilalom volt érvényben egyrészt igazolt koronavírus fertőzés miatt, másrészt, mert itt is felütötte a fejét az iskolákban is tapasztalt hasmenéses megbetegedés, amely szinte a teljes lakóközösséget érintette. Ezt már feloldották, az Ezüst Fenyő Idősek Otthonában viszont jelenleg is látogatási és intézményelhagyási tilalom van elrendelve az ellátottak körében, mégpedig igazolt Covid-19 fertőzések miatt.

– Tapasztalataink szerint a megbetegedések a korábbi fertőzésekhez képest enyhébb tünetekkel zajlanak le. Ehhez hozzájárul az intézményen belüli előírásoknak megfelelő izoláció, valamint a fokozott ápolás és gondozás is. Ettől függetlenül természetesen volt olyan helyzet, amikor a gyengült állapotú, idős ember esetében szükségessé vált a kórházi kezelés, de ez a ritkábbik eset – folytatta az Egységes Szociális Központ vezetője.

A Janssennel kétszeresen oltottakat sem érint a tilalom (Fotó: OrosCafé Archív)

A Platán Idős Otthonban tehát jelenleg nincs érvényben sem látogatási, sem intézményelhagyási tilalom, az Ezüst Fenyőben viszont február 9-e óta igen. Ez viszont nem terjed ki a Covid-19 fertőzés ellen háromszor oltott látogatókra és bentlakókra, illetve a Janssen védőoltás esetén a kétszer oltottakra. A maximum 20 perc időtartamú látogatás előzetes időpont-egyeztetéshez kötött, egy bentlakó egyszerre két látogatót fogadhat, akik hőmérőzés után maszkban tartózkodhatnak az intézmény területén.

A háromszori védőoltással nem rendelkező hozzátartozók számára is találtak megoldást a kapcsolattartásra, ők nemcsak telefonon, hanem az otthon Messengerén, videóhíváson keresztül is beszélhetnek szeretteikkel.

Kiemelt kép: Illusztráció, OrosCafé Archív

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.