- hirdetés -

Omikron? Influenza? Vagy valamilyen más, beazonosítatlan vírus? Annyi biztos, hogy az elmúlt két hétben az átlagnál jóval több diák és tanár hiányzott az orosházi iskolákból. Az igazgatókat a számadatokról, dr. Kováts Anikó gyermekorvost pedig a miértekről kérdeztük.

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában nagyon sok a hiányzó, a pedagógusok és gyermekek közül egyaránt sokan betegek.

– A tanulói hiányzást minden reggel összesítjük, az elmúlt két hétben átlagban a diákok 20%-a maradt távol az iskolától, de olyan is volt, hogy 33%-uk hiányozott – emelte ki Víghné Pintér Lilla igazgató. – Kiemelkedő volt az elmúlt hét csütörtöki napja, február 3-a, ekkor a 488 gyermekből 163 nem jött iskolába úgy, hogy közben nem volt osztály karanténban. A diákok nagy többsége beteg, a legtöbben felső légúti panaszokkal vannak otthon, de olyan is akad, aki a fertőzött családtagja miatt kontaktszemélyként kerül karanténba. A tanároknak ugyanezek a panaszaik, közülük jelenleg hárman covidosak. A pedagógusaink 12-20%-a beteg, a 20%-os hiányzás már nagyon veszélyes volt az oktatást tekintve, hisz ha kiesett volna még egy-két tanár, nem tudtunk volna kit beküldeni órára. Annak viszont örülünk, hogy most már folyamatosan jönnek vissza a gyerekek is és a dolgozók is az iskolába.

A Székács Evangélikus Iskolában az elmúlt két hétben jelentős számú hiányzást figyeltek meg. Volt olyan osztály, amelynek a 75%-a, több más osztálynak a fele hiányzott, iskolai szinten körülbelül 25-30%-ra tehetjük a távol maradást. Ezen a héten már jóval kevesebb a beteg.

– A távollétek nagyobb része nem covid-megbetegedés, jellemzően influenzaszerű tünetekkel maradnak otthon a gyerekek. A munkatársak közül két-három kolléga hiányzik betegség miatt. Jelenleg egyetlen osztályunk sincs karanténban – mondta Nagy Róbert igazgató.

Az igazgatók remélik, túl vannak a nehezén, és hamarosan vége lesz a tömeges megbetegedéseknek és hiányzásoknak. Ezt mutatják az Eötvös József Katolikus Iskola adatai is.

– A téli szünetről visszatérvén január első hetétől kezdődően felfelé ívelt a covid-fertőzöttség görbéje iskolánkban. Három osztályban rohamosan terjedt a vírus, az átfertőződés ideje alig 1-1,5 nap volt. A legtöbb diák torokfájással, orrfolyással, hasfájással, rövid ideig tartó lázzal maradt otthon, néhány pedagógusunk is hasonló tüneteket tapasztalt. Az oltatlan tanulóknak az orosházi népegészségügy osztálya karantént rendelt el, ők online tanultak, azok viszont, akik oltottak vagy 6 hónapon belül átestek a fertőzésen, az intézményben maradtak és részt vettek a jelenléti oktatáson. Iskolánk fegyelmezett magatartásának köszönhetően a járvány csak kisebb mértékben érintett bennünket. Jelenlegi helyzetünk igen pozitív képet mutat, a diákok 6 %-a, a pedagógusainknak pedig 1%-a hiányzik csupán, közülük senki sem koronavírusos.

A Vörösmarty Mihály Általános Iskola székhely- és tagintézményeiben (Czina Sándor Tagintézmény és Rákóczitelepi Tagintézmény) időben eltérő lefutással jelentkeztek a hiányzások. Egy-két hete a Vörösmartyban növekedett meg a betegek száma körülbelül 40%-ig, a napokban itt viszont már körülbelül 15%-ra lecsökkent a távol maradó diákok aránya.

– Jelenleg a Czina és rákóczitelepi iskolákban magasabban a betegség miatt távollévő diákok aránya, kb 35%-uk nem jár emiatt iskolába. A pedagógusok esetében a tanulói távolmaradásokhoz hasonlóan a Vörösmarty a „lefutó” szakaszba ért, jelenleg 5 fő pedagógus van távol, a Czinából 6, a rákóczitelepi iskolából 1 tanár hiányzik – emelte ki Orosz László igazgató.

A Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban a pedagógusok közül hiányoztak többen, de a kilátások itt is egyre jobbak.

– Tanulóinknak csak 2-3%-a hiányzott az elmúlt két hétben, a kollégákat tekintve már más volt a helyzet, ott 15% körülire tehető a megbetegedettek száma – tájékoztatott Pörneki Attila iskolaigazgató. – A helyettesítéseket meg tudtuk oldani, az oktatást tekintetében nem volt semmiféle fennakadás. 10-11 diákunk lett igazoltan koronavírus-fertőzött ebben az időszakban, de úgy látjuk, kezd csökkenni a betegek száma.

A Táncsics Mihály Gimnáziumban a megszokottnál jóval több volt a hiányzó. A múlt hét eleje volt a csúcs, egyes osztályokból a diákok több mint fele hiányzott. Előfordult 5-6 esetben igazolt covid fertőzés is, többen pedig azért maradtak távol az iskolától, mert valamely családtagjuk lett pozitív.

– Általánosságban elmondható, hogy egy hét után jönnek vissza a tanulók az iskolába, az osztályokban folyamatosan cserélődnek a hiányzók. A pedagógusok között most is sok a beteg, nehéz megoldani a helyettesítést, óracserével, óraösszevonással próbáljuk elérni, hogy ne maradjanak el tanórák. Intézményünk diákjainak többsége felső légúti megbetegedéssel maradt otthon az utóbbi két hétben, most viszont bizakodók vagyunk, hisz úgy látjuk, kezd csökkenni a hiányzók száma – fogalmazott Árusné Erős Krisztina igazgatóhelyettes.

Két csoportra oszthatók a jelenlegi megbetegedések

Dr. Kováts Anikó gyermekorvos elmondta, a februári átlaghoz képest most sokkal több a beteg, ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt két telet tartós bezártságban töltötték a gyerekek, vagyis kevesekkel érintkeztek. Most viszont együtt vannak a diákok az iskolában, és a közösségben jó eséllyel meg is fertőzik egymást.

– Két csoportra oszthatjuk a tünetegyütteseket. Nagyon sokan felső légúti, hurutos megbetegedéssel, orrfolyással, torokkaparással, köhögéssel keresik fel a rendelőt, a másik csoport pedig hasfájásra, hasmenésre, hányásra, rossz közérzetre panaszkodik. Rengeteg a beteg, akár 30-40 %-os is lehet a hiányzás egy-egy osztályban. Az omikron variáns nagyon gyorsan terjed, a tesztelésre küldött betegek 20-30% covid pozitív, de találunk a páciensek közöttük influenzásokat is. Hozzáteszem, a kórokozót nem minden esetben sikerül azonosítani. A legtöbben 3-4 nap alatt elrúgják a betegséget, elvétve kerülnek csak kórházba gyerekek, közülük is a leginkább az igazán kicsik magas lázzal, hányással – mondta el Kováts Anikó.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.