- hirdetés -

Bivalyszalámi, mangalica tepertőkrém, olajban pácolt fürjtojás – ilyen és ehhez hasonló organikus és száz százalékban magyar terméket kóstolhattak az orosháziak szombaton délelőtt. Ez volt az első programeleme a Magyar Piac Szövetkezet rendezvénysorozatának, amit Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár fővédnökségével tartanak.

Folyamatosan szólították le a járókelőket február 12-én, kóstolóval kínálták őket. A Kossuth utcán felállított hosszú asztalon a helyi termékek – mint például a csíramálé, az orosházi banán – mellett magyar földön megtermelt kézműves finomságokat hozott el a Magyar Piac Szövetkezet a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szakmai támogatásával.

Fotó: Horváth Bence

– Színes felhozatallal érkeztünk. Úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy a környéken is megismerkedjenek a teljesen egészséges, íz-, és hozamfokozó nélküli nemzeti parki termékekkel. Az orosháziak például a bivalyból, szürke marhából, rackából vagy mangalicából készült élelmiszereket kóstolhatnak, amelyek semmivel sem drágábbak a nagyobb kereskedelmi üzletekben található termékeknél. Nagyon kedvesek az emberek, sokan érdeklődnek, hol lehet megvásárolni ezeket. A célunk, hogy itt helyben is árusítani tudjuk, akár kiskereskedelmi partnerek segítségével, akár mintaboltok nyitásával – fogalmazott Konrád Istvánné, a szövetkezet elnöke, hozzátéve minden lehetőséget megragadnak, hogy megóvják a jövő generációi számára is a tradicionális, házi készítésű termékeket.

Ezt hivatott elősegíteni kistermelői rendelet módosítása, amely jelentősen könnyített többek között a kistermelői értékesítés feltételein. Erdős Norbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondta, a korábbi, 2010-es kormányrendelet úgy szólt, hogy a kistermelők a saját megyéjükön belül, vagy a székhelyükhöz viszonyítva 40 kilométeres körzetében, illetve Budapesten árusíthattak.

Konrád Istvánné, az MPSZ elnöke, illetve Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár

– Az államtitkárságunk által alkotott rendeletmódosítás tehát lehetővé teszi, hogy az ország bármely területén tudják értékesíteni a megtermelt javaikat a kistermelők, ami egy nagy előrelépés számukra. A kóstoló és a rendezvénysorozat is erre igyekszik ráirányítani a figyelmet. Minden orosházinak szívből ajánlom, hogy kóstolja meg ezeket a termékeket – nyilatkozta az államtitkár, a rendezvénysorozat fővédnöke.

A rendezvénysorozat alatt még hét alkalommal lesz lehetősége az orosháziaknak megismerkedni az egészséges és száz százalékban magyar élelmiszerekkel.

  • 2022. február 15., 18 óra PMK. Női szerepek vidéken és az agráriumban – Bartucz Éva könyvbemutatója
  • 2022. február 23., 18 óra, PMK. Mutasd meg magad! Helyi tehetségek bemutatói
  • 2022. március 2., 18 óra PMK. Egészség az asztalon. Előadás: Helyi termék piacok szerepe az élelmiszerbeszerzés folyamatában
  • 2022. március 5., 10 óra, Városi Sportcsarnok. Keressük a legszebb standot – Kolbászgyúró csapatok seregszemléje, a legszebb standok díjazása a Hagyományok-Ízek Versenyén
  • 2022. március 18. 16-19 óra, PMK. Latin dallamok mentén – Latin tánc tanítás autentikus táncosokkal és zenészekkel
  • 2022. március 19., 14-16 óra, Szikhát kutyamenhely. Önkéntes délután Szikháton – Kutyasétáltatás, közös tereprendezés az állatmenhelyen
  • 2022. március 26., 15-18 óra, PMK. Harry Potter animációs mesejáték és ezt követően családi játszóház

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.