- hirdetés -

Harmincéves szolgálatáért nemrégiben törzsgárda elismerést vehetett át az Ifjúság utcai óvoda vezetője, Bellák Anikó, aki már négyévesen óvónő akart lenni.

Anikó – elmondása szerint – tizennyolc évesen nem pályát, hanem hivatást választott. Elvégezte a szarvasi óvónő képzőt. Harminc éve minden reggel, ugyan azon a kapun át érkezik munkahelyére.

– Gimnáziumban vált komollyá és biztossá, hogy csak ezt a hivatást tudom elképzelni magamnak. Az óvónő képző után azonnal ide, az Ifjúság utcai óvodába kerültem. Harminc év tapasztalatával mondhatom, hogy a folyamatosan változó kihívásoknak megfelelni a legnehezebb, ugyanakkor ez is a legszebb ezen a pályán. Ezeket a kor, a gyorsuló életritmus hozza magával, mi pedig igyekszünk alkalmazkodni hozzájuk. A gyerekek szépítik meg a napjainkat, éveinket. Ide kerülnek két és fél, három évesen és amikor hatévesen elmennek, már teljesen más, érettebb személyiséggel indulnak az iskolába. igyekszem, igyekszünk mindent megtenni, hogy minél felkészültebben, minél fejlettebb képességekkel kerüljenek oda – mondja a hivatásáról Anikó.

Harminc éve ugyan azon a kapun lép be a munkahelyére (Fotó: CSJ)

Már vannak olyan volt óvodásai, akik a gyermekeiket hozzák a szeretett Anikó nénihez. Azt mondja, ha ismét tizennyolc éves lenne, újra csak az óvónőképzőt, az óvónői hivatást választaná.
– Talán a zenére és az idegen nyelvre fektetnék nagyobb hangsúlyt, de alapjaiban nem változtatnék – szögezi le.

A harminc évvel ezelőtti és a mostani óvodai munka között más sok különbség van. A szülők nagyon megváltoztak. Mások lettek az elvárások, az életritmus.

– Sokszor a szülőknek is segítünk, hisz mind ugyan azért a célért dolgozunk, hogy a gyerkőcből értékes embert neveljünk. Elmondjuk, hogy nem biztos, hogy mindent azonnal meg kell adni a gyereknek, kellenek a korlátok, a szabályok, a napirend. Nagyot változtak az elvárások az adminisztratív teendőket illetőleg is – sorolja Anikó.

„Élményekkel gazdagodva mehetek haza”. Anikó néni és a gyerekek (Fotó: CSJ.)

Csak mosolyog, mikor azt kérdezzük, meddig lehet ezt a hivatást folytatni.

– Meg kell találni minden napban, hogy mi a jó. Amíg várakozással jövök be az oviba reggel és élményekkel gazdagodva megyek haza, addig érdemes folytatni – foglalta össze.

Az Ifjúság utcai tagintézmény vezetője és az óvodákat összefogó, Orosháza Város Napköziotthonos Óvodája intézményvezető helyettese megtalálja minden napban a jót. Reméljük, még jó egészségben és sokáig sikerül ez Bellák Anikónak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.