- hirdetés -

Akár tél van, akár nyár, a piac az mindig piac – szokták mondani. Csütörtök délelőtt, februári piaci körképünk készítésekor majdnem azt hittük, rossz helyen járunk.

A megszokott nyüzsgő piaci kép helyett néhány vásárló, üresen tátongó elárusító helyek fogadtak minket a piacra érkezve. A zöldséget, gyümölcsöt árusítók egy kivételével nem pakolták ki az árujukat, de a hátsó, iskola melletti részen is sok volt az üres hely.

Gyuszi szerint a közelgő tavasz és a kormány intézkedései is jó tesznek majd a piacnak (Fotó: Horváth Bence)

Mint a megkérdezett árusok elmondták, a január és a február minden évben a gyenge hónapok közé tartozik, akár a kínálatot, akár a vásárlók számát tekintjük. Tokár Gyula, alias Zacskós Gyuszi sok éve, minden csütörtöki piacon kint van. Ő is ezt erősítette meg: – Hozzá tartozik még, hogy harmadika, hónap eleje van. A vásárlók többsége még nem kapta meg az e havi fizetését, nyugdíját és ez tovább csökkenti az ilyenkor egyébként is gyengébb forgalmat. Bízom benne, hogy a kormány döntései, a fiatalok adókedvezménye, a tizenharmadik havi nyugdíj és a többi, valamint a lassan megérkező tavasz majd érezteti hatását a piacon is – fűzte hozzá.

„A nyers és füstölt húsáruk most is fogynak” (Fotó: Horváth Bence)

Akik nem panaszkodnak a forgalomra, a viszonylag gyengébb piacra, azok a húsárusok. Három helyen is árulják a kolbászt, szalonnát és a különböző füstölt termékeket. A házi disznóságok forgalmazói közt hét éve ott találjuk az újkígyósi Priskin Istvánt.

-A január eleje kifejezetten jónak mondható volt. Most érződik, hogy fizetés, nyugdíj előtt vagyunk, de nem panaszkodhatunk, mert főleg a zsír, a tepertő és a füstöletlen tőkehúsok most is szépen fogynak.

Zöldséget, gyümölcsöt a csarnokon kívül alig kínáltak (Fotó: Horváth Bence)

A csarnokon kívül szinte egyetlenként kipakoló zöldség-gyümölcs standnál is volt forgalom. A Nagykamarásról érkezett Husvéth Gabriella nagy többségében hazai terményeket, almát, karalábét, zellert árult. A különböző szabolcsi alma fajtákat 300 Ft körüli áron, a zellert darabonként 250, a karalábét 200 forintért lehetett megvenni. A krumpli kilójáért 200 forintot kértek.

Ezt láttuk tehát csütörtökön az orosházi piacon. Csak bízni tudunk benne, hogy „Zacskós Gyuszinak” igaza lesz és a közelgő tavasz valóban meghozza a nyüzsgést, a sokadalmat és a megszokott bőséges kínálatot is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.