- hirdetés -

Matuz Ádám csak egy napot várt a 18. születésnapja után, és máris megalapította társaival a Megújuló Békés Megyéért Egyesületet. Akkor még a civil szervezet tagjai Dél-Békés közösségi életének felrázását tűzték ki célul, a járványhelyzet miatt azonban 2020-ban átálltak a karitatív vonalra. Mindezt önkéntesként, néhány jó szóért és mosolyért teszik, és mert azt mondják, csak akkor teljes az életük, ha segíthetnek másokon.

– Fiatalkoromtól kezdve örömmel vettem részt Mezőkovácsháza közösségi életében – mesélte a Megújuló Békés Megyéért Egyesület elnöke. – Már a középiskolás éveim alatt is rendszeresen segítettem a diákönkormányzat és más szervezetek munkáját, vonzott az önkéntesség, szívesen terveztem és szerveztem a helyi programokat, de ahogy telt az idő, társaimmal azt láttuk, jogi háttér nélkül nem tudunk egyről a kettőre jutni. Ezért alapítottuk meg az egyesületünket, amelynek 2018-ban még főként huszonéves tagjai voltak, mára viszont már egyre több a harmincas köztünk.

Matuz Ádám, a Megújuló Békés Megyéért Egyesület elnöke

2020-ban a járvány miatt az egyesület nem tudott rendezvényeket szervezni, (maximum online formában), így jött a jótékonykodás, adománygyűjtés ötlete.

– Az egyik tagunk vetette fel ezt az új irányvonalat. Látta, hogy a vírushelyzet miatt sok család milyen nehéz helyzetbe került, és szeretett volna rajtuk segíteni. 2020 áprilisban volt az első adománygyűjtésünk, amely annyira magával ragadott mindannyiunkat, hogy ezután a karitatív munka lett az egyesületünk fő profilja – folytatta.

A jótettek között tartós élelmiszergyűjtés, ruhagyűjtés, adománygyűjtés, kupakgyűjtés (többek közt az orosházi kórháznak is) szerepel.

– A tavaly novemberi élelmiszergyűjtő programunkra 50 ezer forint értékű pénzadomány és körülbelül 100 ezer forint értékű tartós élelmiszerfelajánlás érkezett, amelynek köszönhetően Pitvaroson, Mezőkovácsházán és Battonyán összesen mintegy 70 családon tudtunk segíteni. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy egyre többen kerülnek nehéz helyzetbe, vagyis egyre többen szorulnak támogatásra, de ezzel párhuzamosan egyre kevesebbeknek adatik meg, hogy segíteni tudjanak. Ezért is jó a kupakgyűjtés, mert összegyűjteni a kukába szánt kupakokat, és elvinni azokat egy gyűjtőhelyre, nem kerül pénzbe. A jó példa pedig ragadós – tette hozzá.

Új kupakgyűjtő szív várja a segíteni vágyókat Orosházán, a Megújuló Békés Megyéért Egyesület a Petőfi Művelődési Központtal együttműködve a művelődési központ előterében helyezte el a Mackó István Gábor vasalkotását.

– Jelenleg a Szegeden élő Bendének és az apátfalvi Annabellának gyűjtünk. Bende nyitott gerinccel született, az állapota miatt édesanyja még a kórházban lemondott róla. Szerencsére Bende szerető családra lelt, de betegsége miatt még számos kezelésen és terápián kell részt vennie, ennek fedezését segítik a kupakgyűjtő akciók. A két és fél éves
Arabellánál tavaly decemberben agydaganatot diagnosztizáltak, emiatt naponta viszik őt a szülei Szegedre kezelésre. Minden segíteni vágyó hozzá tud járulni a kislány és a kisfiú gyógyulásához a szívbe dobott kupakokkal, azokat ugyanis a környékbeli műanyagfeldolgozó üzemek pénzre váltják – mesélte.

Az egyesület egész évben aktív, nemrég a magyar kultúra napjára írtak ki pályázatot, aztán jönnek az ünnepek, a farsang, a húsvét, amikor szintén akcióba lépnek és programokat szerveznek a tagok. Legsűrűbb időszak számukra a nyár, amikor falunapokon tevékenykednek, és a tél, amikor az adventi időszakban különösen sok jótékonysági kezdeményezéssel igyekeznek jót tenni. Matuz Ádám mindezt egyetem és munka mellett teszi önkéntesként, ingyen,
szeretettel.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.