- hirdetés -

Szeptember 30-án volt egy éve, hogy Ákos beköltözött a Szegedi Gyermekklinika Onko-Hematológia osztályára, hogy elkezdjék kezeléseinek sorát, amellyel súlyos betegségét, a T-sejtes akut limfoblasztos leukémiáját próbálták legyőzni.

Eltelt több mint egy év, és a rengeteg kezelés – kemoterápiák, lumbálások, port beültetés stb. – után Ákos végre túl van az aktív kezelések időszakán, ami azt jelenti, hogy véget ért számára a kórházi beavatkozások sora.

– Most a lábadozás időszaka következik, a kezelés után ugyanis Ákos vérképe teljesen leromlott – kezdte Ákos édesanyja, Nagy Krisztina Margaréta. – A normál fehérvérsejtszám 4000, 1500-től engednek ki a kórházból, neki ez az érték jelenleg 100, azaz szinte egyáltalán nem működik az immunrendszere. Ez azért van, mert a kezelések során a rossz sejtekkel együtt a jó sejteket is kiirtják. Ezekben a hetekben a csontvelő újratermelődése a cél, amit a szervezetnek saját magának kell elvégeznie.

Ez a legérzékenyebb, legnehezebb időszak, ilyenkor ugyanis félő, hogy a rossz baktériumok elkezdenek szaporodni, de Krisztináék most is, mint eddig mindig, bíznak a legjobbakban. Az Ákos gyógyul nevet viselő Facebook oldalon is, ahol rendszeresen beszámoltak a kilencéves kisfiú állapotáról, ez a mondat állt az első helyen: „Csak egy célt ismerünk, a gyógyulást!” Valóban, a család nem ismert más alternatívát.

Ákos édesanyjával, Nagy Krisztinával

– Ez most egy türelemjáték, napok, hetek telnek majd el, míg Ákos újra lábra áll, de nagy örömömre most jó a kedve és a közérzete is. Ha ez így marad, összeteszem a két kezem – folytatta az édesanyja. – Ákos keményen végigcsinálta ezt a küzdelmet, már csak pár méter van hátra. Bízom benne, hogy néhány napon belül megkongathatja a Remény Harangját, és tényleg véget ér a kórházi időszak. Igaz, lesz még hat lumbálása, de ezekre már otthonról járhatunk be. Ezek májusban fejeződnek be, addig közösségbe sem mehet, de a tananyaggal nem marad le, az osztályfőnök folyamatosan küldi neki a tanulnivalót, és így be tud pótolni mindent.

Ákos két éven át kapja még a gyógyszereket, de ezek már szájon át szedhető készítmények, amelyeket otthon is be tud majd venni. Testvére, Tomi és szülei is nagyon boldogok, hisz végre elérkeztek ehhez a várva várt, hatalmas mérföldkőhöz. A kilencéves kisfiú láncán, az Érintettek Láncán már közel hétszáz gyöngy szaporodott fel, ez a szám mutatja, hány bátorságpróbán (kemoterápia, műtét, szúrás) van már túl. Hihetetlenül emberpróbáló időszak volt ez mindannyiuk számára. Ákos a fizikai küzdelem nagy részén most már túl van, eljött az ideje a lelki megerősödésnek is. Ehhez pedig szükség van a család mellett a társakra, barátokra. A tervek szerint a kisfiú a következő tanévben már nem online vesz részt az órákon, hanem újra teljes értékű tagja lehet majd az Eötvös Katolikus Iskola szeretetteljes közösségének.

Fotók: Nagy Krisztina Margaréta gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.