- hirdetés -

Január 29-én a Székács József Evangélikus Iskolában folytatódott az idei tanév szalagavató ünnepségeinek sorozata. Két osztály 54 tanulója kapta meg az elválást, de egyben még az intézményhez való kötődést szimbolizáló szalagot.

A gimnáziumban töltött 4 illetve 6 év meghatározó állomása a szalagavató ünnepség a Székács József Evangélikus Iskola végzős tanulóinak életében, mely magába foglalja a megtett utat, valamint figyelmeztet a megmérettetésre, az érettségi vizsgák közeledtére. Arra, hogy hamarosan már a nagybetűs élet következik számukra. Ezekkel a gondolatokkal indult útjára az intézmény szalagavató ünnepsége január 29-én az iskola aulájában.

Nagy Róbert igazgató elmondta, a tavalyi évben egy nagyon leegyszerűsített, szűk létszámú rendezvényen köszöntötték végzős diákjaikat, de azt is kereknek érezték. Idén azonban már a megszokott rendszer szerint tarthatták meg az ünnepséget és bár néhány járványügyi előírást vagy korlátozást be kellett ugyan vezetniük, ezzel együtt megpróbáltak egy olyan eseményt megszervezni, melybe mindent beletettek, ami csak egy szalagavatónak a része lehet.

A vendégeknek ugyan maszkot kellett viselniük és talán a nézőtér sem volt olyan zsúfolt, mint a járványt megelőző években, de az iskola 12. osztályos tanulói büszke szüleik, hozzátartozóik és tanáraik előtt vehették át az összetartozást jelképező szalagjukat.
– Néhány perc múlva egy jel kerül a Bocskai-mellényetekre. Egy félreérthetetlen és minden mással összetéveszthetetlen jel. Mostantól, akik rátok néznek, és ezt meglátják rajtatok, pontosan tudni fogják, milyen élethelyzetben vagytok és milyen kihívások várnak rátok.

Bízom benne, hogy büszkeséggel tölt el benneteket, hogy ti 54-en a Székács Evangélikus Iskola végzős diákjai vagytok és ez a tény még erősebb közösségé kovácsolhat benneteket az utolsó együtt töltött néhány hónapra. Ez a kicsiny szalag képes lehet, hogy ezt felerősítse bennünk. Kívánom nektek, hogy a szívetek tisztaságával és a szemetek ragyogásával találjatok rá az utatokra – hangsúlyozta köszöntőjében az igazgató.

A 11. osztályosok nevében Stéfán Zsófia Bernadett köszöntötte az ünnepelteket. Mint mondta, a mai estén diákéveik egy fontos eseményéhez értek, hamarosan pedig komoly döntéseket kell meghozniuk, valamint számot kell adniuk tudásukról, felkészültségükről.
– De jusson eszetekbe a diákélet megannyi szépsége. Rengeteg mindent kaptunk tőletek, életre szóló barátságokat, emlékeket, melyeket nem lehet elégszer megköszönni. Bízom abban, hogy épp ilyen kedves, szívet melengető emlék lesz a ma esti ünnep is – mondta.

A végzősök nevében Rácz Dorina szólt a hallgatósághoz. Köszöntőjében megemlítette, hogy nem is feltétlenül csak az órákon való részvétel, hanem a házi feladatok elkészítése készítette fel őket a nagybetűs életre, hanem sokkal inkább azok a beszélgetések, melyek hibáikat, tévedéseiket követték. Rengeteget tanultak egymástól is, többek közt azt, hogy ugyan mindannyian különböznek, de épp ez teszi őket különlegessé.

– Legyünk tehát bátrak megküzdeni az előttünk álló akadályokkal. Az elmúlt évek során sokszor megfáradtunk, hátradőltünk, olykor elveszítettük motivációinkat. Ilyenkor azonban mindig mellettünk álltak osztályfőnökeink és szüleink, akiknek támogatását, fáradhatatlan munkáját, rengeteg, törődését és szeretetét mindannyiunk nevében köszönöm – tette hozzá.

A köszöntő beszédek sorát az iskola lelkésze, Felegyi-Németh Mária zárta, majd az est talán legfontosabb pillanatai, azaz a szalagtűzés percei következtek. Ezzel azonban még nem volt vége a szalagavató ünnepségnek, az osztályok először vidám vagy éppen megható saját produkcióval tették emlékezetessé az estét, majd egykori diáktársaikkal idéztek fel egy szép hagyományt, akik a kapcsos kendőt nyújtották át nekik, ezzel is szimbolizálva az iskolához való kötődést.

A két osztály legjobb pillanatait végül videón is felidézték, majd egy emlékezetes keringővel zárták iskolai életük egyik legfontosabb estéjét.

A fontos pillanatokat az OrosCafé YouTube-csatornáján és a Facebook-oldalán élőben közvetítettük. A teljes ünnepség az alábbi videóban visszanézhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.