- hirdetés -

A Gádorosi Települési Értéktár első díszoklevél átadó rendezvényét szervezték meg január 26-án a gádorosi Tót asszony-féle Közösségi Házban.

Nyolc kategóriában huszonhat értéket vettek fel a Gádorosi Települési Értéktárba a bizottság tagjai az elmúlt két év során. Találunk köztük szellemi értékeket, valamint helyi alkotók keze által készült remekműveket, képzőművészeti és gasztronómiai gyöngyszemeket egyaránt.

Dr. Szilágyi Tibor polgármester

– Az önkormányzat a települési értékek azonosítására, a helyi értékeket tartalmazó gyűjtemény létrehozására, gondozására és a Békés Megyei Értéktárral történő kapcsolattartás érdekében hozta létre a Települési Értéktár Bizottságot – mondta köszöntőbeszédében dr. Szilágyi Tibor, Gádoros polgármestere. – Hazánk nemzeti értékeinek azonosítása, rendezése alulról felfelé építkező rendszerben történik, a úgynevezett Magyar Nemzeti Értékek piramisának alapját a települési értéktárak adják, így elmondható, hogy az értékteremtő munka a településeken kezdődik. Értéktárunk célja a nemzeti tudat erősítése érdekében a helyi értékek összegyűjtése, ápolása, védelme. Bemutatásuk és megőrzésük számunkra kiemelkedő fontosságú. Kis településünk rengeteg értéket rejt, amelyekre mind büszkék lehetünk – emelte ki a polgármester.

Az értékek képviselői mellett Varga Pál Kardoskút, Zsura Zoltán Tótkomlós, Nyemcsok János Nagyszénás polgármestere, valamint Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat és a Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke is részt vett az átadóünnepségen.

– Békés megyében egy településen belül is számtalan kultúra él, ennek elsődleges oka, hogy bő háromszáz évvel ezelőtt, amikor megyénk újratelepítése megtörtént, sok területről sok fajta nemzetiség érkezett ide – mondta el Zalai Mihály. – Ez a kulturális gazdagság egy olyan erő, amely pozitív hatással lehet a mindennapokra, a helyi gazdaságokra. Az értéktár elsődleges feladata, hogy összegyűjtse a múlt és a jelen értékeit, de ezen túl fontos hozadéka az is, hogy a tárgyakon, szokásokon keresztül lehetőségük van felfedezni és megőrizni saját identitásunk. A felterjesztéseknek köszönhetően ezek az értékek írott formában is megmaradnak a jövő nemzedék számára – tette hozzá.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke

A megyei értéktár bizottság elnöke kiemelte, az oklevelek, amelyeket ma átnyújtanak, pozitív visszacsatolást jelenteknek a díjazottak számára. Az elismerés megerősíti őket abban, hogy jó úton járnak, és bizonyítja azt, hogy munkájukkal sokaknak okoznak örömet.

Simondán Vilmos települési képviselő, a Gádoros Nagyközség Települési Értéktár Bizottságának elnöke elmondta, a 2018-ban alapított helyi értéktárnak olyan kincsei vannak többek közt, mint a település szobrai, emlékművei, a Józsa könyvgyűjtemény, a Justh Zsigmond emlékszoba, Papp János lovastanyája, Papp Jánosné gobelin- és porcelánbaba-gyűjteménye, Rajki Péter veteránmotor-gyűjteménye, a Viharsarki Chili, Farkas Ilona kézműves sajtjai, Szilágyi Bálintné Békés megyei ó kalocsai hímzései, Csapóné Szabados Ildikó Percelánbaba gyűjteménye, Szabó Margit népművészeti munkái, Kovácsné Kabai Edit népi tányérjai, vagy épp Belanka János és Belankáné Brlás Éva Magyar Őstörténeti kultúrával kapcsolatos tárgyi emlékei.

Az oklevelek átadása előtt Borákné Gera Gyöngyi énektanár népdalcsokrát hallgathatták meg a résztvevők, a díjátadó után pedig sültes és hideg tállal vendégelte meg a szervező önkormányzat mindazokat, akik megtisztelték jelenlétükkel a nagyközség első értéktárrendezvényét.

Fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.