- hirdetés -

Először találkoztak a képviselő-testület tagjai az újévben, egy rendkívüli ülést tartottak január 11-én. Ezúttal is kiemelt téma volt a Nyárfa utcai, illetve már a Liget utcai lakók helyzete. A probléma megoldását Molnár Béla alpolgármester vállalta, aki beszámolót tartott az ügy haladásáról. Egy hosszú videós összefoglalóban megmutatjuk az ülésen történteket.

Molnár Béla alpolgármester vállalta a legutóbbi, december 21-ei testületi ülésen, hogy január 31-ig megoldja a Nyárfa utcai lakók problémáját. Az alpolgármester felhatalmazást kért azért, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen Magyar Pünkösdi Egyház Cigánymissziójával az utcában található ingatlan megvételével kapcsolatban.

Fotó: Horváth Bence

A decemberi testületin derült ki az is, hogy még aznap elköltöznek a problémás szomszédok, mert vásároltak egy Liget utcai lakást, illetve a Jókai utcán egy házat. A január 11-ei rendkívüli ülésen már a Liget utcai közösségből is érkeztek, mert szintén beilleszkedni képtelen személyek költöztek a lépcsőházba.

Molnár Béla hosszasan beszámolt az ügy haladásáról. Elmondta, hogy a tárgyalásokon tisztázódott az is, hogy a problémás kétegyházi család, hogyan került éppen Orosházára. Az alpolgármester kifejtette, hogy egy vita alakult ki két kétegyházi roma család között, a perpatvar addig fajult, hogy az egyik család idősebb tagja meghalt.

– Ennek következtében a veszteséget elszenvedett család vérbosszút fogadott – tette hozzá az alpolgármester.

Fotó: Horváth Bence

A másik 28 fős család – több kiskorúval – emiatt félt, előbb egy közeli erdőben töltötték az éjszakát, majd egy egyházi táborban kaptak menedéket ideiglenesen a gyámhivatal közbenjárásának köszönhetően. Később segítséget kértek a cigánymissziótól, a szervezet először Békésen, egy rosszabb állapotú ingatlanban helyezte el őket.

– Amikor ott laktak, akkor négy fő: Simondán Gusztáv (a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a szerk.) lánya, annak élettársa és két kiskorú gyermeke elhagyta az ingatlant, így rájuk nem vonatkozott semmilyen védelmi intézkedés. A maradék 24 főnek keresett ingatlant a misszió Heves megyében, de ők Orosházán akartak elhelyezkedni a Simondán család biztatására. Nem az orosházi testület, nem a polgármester, nem a rendőrkapitányok kérték, hogy itt legyenek elhelyezve – emelte ki, reagálva a közösségi médiában felbukkanó híresztelésekre Molnár Béla.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.