- hirdetés -

Közmeghallgatást és azt követően testületi ülést tartottak november 25-én a képviselők a Polgármesteri Hivatal nagytermében. Az egyik kiemelt téma a Nyárfa utcában lakók helyzete volt, amit a testületi ülésen még aznap napirendre tűztek és határozatot is hoztak.

Csütörtökön 9 órakor, a testületi ülést megelőzően közmeghallgatást tartott a képviselő-testület, amelyen sokan megjelentek, főleg a Nyárfa utcát érintő problémával kapcsolatban. A közmeghallgatáson a város lakói összesen négy témában fordultak a képviselőkhöz.

A szentetornyai városrész problémáival kezdtek

Az első felszólaló a szentetornyai városrészen található Laposi temető parkolási nehézségeiről beszélt. Kiemelte, hogy temetéskor az autóval érkezőknek gondjaik vannak a parkolással, nincs elég hely. Felvetésében jelezte, hogy a közelben található egy romos épület, ahol esetleg kialakítható egy parkoló. Szó esett a játszótérről és a buszmegálló felújítására hívta fel a figyelmet.

Dávid Zoltán szerint fontos a felvetés, tervben van a felvetett problémák megoldása. Benkő Ferencet, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatóját megkérte, vizsgálja meg a játszótér felújításának lehetőségét, hogy a gyerekek biztonságosan tudják használni. A buszmegálló felújítása is folyamatban van. A város buszmegállóinak felújítási tervében szerepel a Kosztolányi Dezső utcai megálló. A felújítási koncepcióról szóló előterjesztést hamarosan a testület elé terjeszti a városvezetés.

Extrém park, faültetés és új munkásszálló-kérdése

Egy másik felszólalásban elhangzott a Mátrai Stadion mellett lévő extrém park tervével kapcsolatos kérdés, zöldterületek növelése és szó esett egy esetlegesen épülő munkásszállóról, amit egy magánbefektető tervez. Bojtor István alpolgármester reagált a felvetésekre. Elmondta, az extrém park felújításával kapcsolatban pályázatot fognak benyújtani, amint a pályázati kiírás megtörténik.

Kovács Gábor felszólalásában a zöldterület bővítésének érdekében felvetette, hogy minden újszülött után ültessen a város egy fát. Bojtor István válaszából kiderült, hogy az önkormányzatnak hasonló terve van. A jövő évben a középiskolai ballagásokkal a „Ballagók fasora” programot. Minden évben a ballagó osztályok egy kijelölt utcában fát ültetnek. A terület kijelölése folyamatban van. Végül hozzátette, nincs tudomásuk arról, hogy Orosházán magánbefektető szeretne munkásszállót építeni.

A Nyárfa utcát érintő probléma miatt érkeztek a legtöbben

Kiemelt téma volt a Nyárfa utca lakóinak aggodalma, a legtöbb felszólalás ezzel kapcsolatban történt. Az eseményen részt vett Czecher Péter orosházi rendőrkapitány is, akihez szintén érkeztek kérések. A lakók elmondása szerint a probléma körülbelül egy hónapja tart, miszerint az újonnan beköltözött, több tagú család az utca lakóit megfélemlítik, a korábban nyugalmas környék már nem biztonságos. A szomszédokat elriasztják a környékről, így azok áron alul eladják a házaikat. Tudomásuk szerint több ingatlan felvásárlását is tervezik ezzel a módszerrel. Hozzátették a jelenség háborítja fel őket, hozzáállásuk nem rasszista okokból következnek.

Az ötszobás házban összesen 26 fő, ebből 16 gyermek él közösen, az udvaron elmondások alapján lovat is tartanak. Sokszor gyanús autók fordulnak meg az utcában.

A problémával korábban már megkeresték a polgármestert, a jegyzőt és a rendőrséget is. A témában megjelentek a városvezetés mihamarabbi intézkedését kérték, és megoldást a problémára, mivel a beköltözők viselkedése miatt félelemben élnek, továbbá ingatlanjaik értéke is csökken emiatt. Az egyik lakó kiemelte, hogy a beköltözők között van olyan, aki egy bozótvágó késsel járkál az utcában.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az említett házat a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója vásárolta meg. Dávid Zoltán polgármester és dr. Burai Mihály jegyző tárgyalt az egyházzal. A misszióvezető írásos közleményét Dávid Zoltán felolvasta, amiből kiderült, hogy valóban ők vásárolták meg az említett házat és adták át lakhatás céljára annak a kétegyházi családnak, akik most ott élnek. Az egyház azonban Orosházán egyéb ingatlannal nem rendelkezik.

A beköltözésük nem számít véglegesnek, a helybéliek türelmét kérik. Az utcában kiemelt lett a rendőri védelem, óránként tartanak ellenőrzéseket és járőröznek az utcában.

Molnár Béla alpolgármester megjegyezte, hogy valós problémáról van szó, mivel ő is járt az utcában és ugyanazt tapasztalta, mint az ott lakók.

Hozzátette, saját ügyének fogja tekinteni a kialakult helyzetet, a közbiztonságot pedig finanszírozni kell.

Fetser János képviselő egyetértett az alpolgármesterrel, felvetésében többek között javasolta a testületnek, hogy vásárolja meg a missziótól az ingatlant. Oravecz Nóra alpolgármester kiemelte a probléma nyilvánosságra hozatalát, és felhívta a figyelmet az ingatlan eladásokkal járó kellő körültekintésre. Raffai János képviselő elmondta, hasonló eset történt a Szabó Dezső utcában, de az a probléma megoldódott. A felszólalókkal ő is egyetértett, többek között hozzátette, az utcabeliek jogi képviselete is szükséges. Dr. Szabó Ervin javasolta a probléma jogi lehetőségeinek felkutatását és megoldását, továbbá a jelenség eddigi áldozatainak megkeresését.

A probléma azonnali megoldásával kapcsolatban a képviselők egyöntetűen egyetértettek és javaslatok érkeztek. A közmeghallgatást követően már aznap, a testületi ülésen felvették a napirendre a témát és az előterjesztett határozati javaslatot egyöntetűen elfogadták.

Ennek értelmében a polgármester tárgyalásokat folytat a misszió vezetőjével, a lakók biztonságának érdekében 24 órás biztonsági felügyeletet rendelnek el, a lakóközösség támogatása érdekében pedig jogi szakértelmet biztosít az önkormányzat.

Elhúzódó hagyatéki tárgyalások kérdése, írásban küldött dokumentum

Az utolsó megjelent felszólaló a hagyatéki tárgyalások hosszadalmas folyamatáról kérdezte a testületet. A járványhelyzet miatt elvesztette édesapját, a hagyatéki tárgyalásra pedig idézőjelben két hónapja vár. Burai Mihály jegyző válaszában említette, hogy valóban megszaporodtak a halálesetek száma, a hagyatéki tárgyalások folyamata a városban rendelkezésre álló ügyintézők száma miatt lassabb. A hivatal egyetlen hagyatéki eljárással foglalkozó ügyintézővel rendelkezik, amely januártól két főre bővül. Az ügymenetek átfutási ideje függ a városban dolgozó közjegyzők leterheltségétől is. Orosházán a törvényi előírások alapján két közjegyző van.

A sorrendben utolsó személy nem tudott megjelenni a közmeghallgatáson. Dávid Zoltán polgármester kiosztotta a képviselő-testület tagjainak az írásban megküldött dokumentumot.

Testületi üléssel folytatódott a nap

A közmeghallgatást követően, negyed 1 után nem sokkal elkezdődött a testületi ülés. Sebők Éva jelezte, hogy nem tud részt venni. Papp Róbert távol maradt, Fetser János pedig később tud csatlakozni. A testületet a polgármester határozatképesnek ítélte.

  1. A Szociális Szolgáltatástervezési Koncepció 2021. évi felülvizsgálata. Az előterjesztés részletei ide kattintva érhetők el.

A Szociális Szolgálattervezési Koncepció a településeken élő szociálisan rászorulók számára biztosítandó szolgáltatások, feladatokat foglalja össze. Az előterjesztés tartalmazza, hogy ennek felülvizsgálata már időszerű volt. A koncepció tervezetét november 16-án a Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai megtárgyalták, azt továbbították a testület felé. A fenti linken a részletes koncepció elolvasható.

Kovács Péter, a bizottság elnöke köszönetet mondott a projektben résztvevő kollégáknak.

Raffai János észrevételt fogalmazott meg, miszerint az elvándorlás 20-29 éves korosztályt érinti, és a tanulmányban főleg az idősekre fókuszálnak. A város népessége miatt inkább a fiatalokra kellene. A közmeghallgatáson elhangzott kezdeményezést támogatja, miszerint minden újszülött után ültessenek fát. Továbbá a rendszeres gyermekvédelmi támogatást is megemlítette.

Olasz Mónika képviselő szintén köszönetet mondott a projektben résztvevőknek, többek között az Egységes Szociális Központnak és az Orosházi Járási Hivatalnak.

A szavazás eredménye: 12 igen

2. A Szegedi Tudományegyetem részére nyújtott támogatás elszámolásának elfogadása. Az előterjesztés részletei itt találhatók.

Az Orosházán megvalósuló mérnökképzés finanszírozására biztosított összeggel számolt el a Szegedi Tudományegyetem. A Polgármesteri Hivatal munkatársai ellenőrizték az elszámolást, mindent rendben találtak, így azt elfogadásra javasolták a testületnek.

Az előterjesztéssel kapcsolatban nem volt vita, a testület egyhangúlag elfogadta az előterjesztést.

Szavazat: 12 igen

3. Önkormányzati elismerések és eszközadományozás. Az előterjesztés itt olvasható.

A hagyományoknak megfelelően a Kéklámpás napon osztják ki az elismeréseket az egyenruhás szervezetek állományának egy-egy tagját, aki kiemelkedően teljesített munkája során. A rendezvényt a pandémia megakadályozta, de a hagyományt megőrizve elismerésül 100-100 ezer forint pénzjutalmat ad át az önkormányzat a kiváló munkát végző személyeknek.

Az előterjesztést egyhangúlag elfogadták.

Szavazás az első határozatról: 12 igen

Az előterjesztés második pontjában a rendőröknek, mentőknek, tűzoltóknak minden évben felajánlott ingyenes eszközadományról szavaznak a képviselők.

Szavazás a kettes határozatról: 12 igen

4. A Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft-vel kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Január elsejétől megváltozik a PKKN Felügyelő Bizottságának összetétele. Baranyai Ilona, Makuláné Gulicska Valéria, illetve Szikoráné Dénes Katalin látják el ezt a feladatot 2026. december 31-ig.

Az előterjesztést egyhangúlag elfogadták.

Szavazat: 12 igen

5. Értékvédelmi támogatás keretében helyi védelem alatt álló épület felújítására kötött támogatási szerződés módosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

Egyhangúlag elfogadták a határozatot.

Szavazat: 12 igen

6. Felhatalmazás közbeszerzési feladat ellátására vonatkozó szerződéskötésre. Az előterjesztés részletei ide kattinva érhetők el.

Egy Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló Leromlott városi területek rehabilitációja Orosházán elnevezésű projekt műszaki dokumentációja elkészült, a közbeszerzési eljárás megindítása a következő lépés.

Szavazat: 9 igen 3 tartózkodás

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

7. Döntés 2022. évre likviditást biztosító hitelről. Az előterjesztés itt olvasható.

A határozatról a képviselők név szerint szavaztak:

Antal László: igen, Bodóczi András: tartózkodott, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Raffai János: tartózkodott, dr. Szabó Ervin: tartózkodott, Tóth-Kása Sándor: igen

8. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. A részletek itt elérhetőek.

Egyetlen határozatról döntöttek a képviselők.

Szavazás: 9 igen 3 tartózkodással elfogadva

9. A Nyárfa utcán lakók ügyének felkarolása

Dávid Zoltán polgármester hangsúlyozta, az előterjesztés egyértelműen támogatást fog kapni. Dr. Szabó Ervin megköszönte a testület gyors reakcióját és a jegyző munkáját, hogy napirendi pontként tudják tárgyalni az ügyet. A határozattal kapcsolatban pár helyen pontosítást kért, amit a képviselők megbeszéltek és az említett részletek pontosítása után szavaztak.

Dr. Burai Mihály jegyző a határozati javaslat módosított verzióját felolvasta, majd 12 igennel a képviselők elfogadták a határozatot.

10. Pályázatok benyújtása a TOP Plusz 1.2.1-21 azonosító számú, „Élhető települések” felhívásra. Az előterjesztés itt olvasható.

Újabb pályázatokat nyújt be az önkormányzat, a TOP Plusz program keretében. A felhívásnak köszönhetően a Széchenyi 2020 pályázatán megkezdett városi csapadékvíz elvezető hálózatának felújítása, fejlesztése folytatódhat. Előreláthatólag 481 millió támogatási összegre nyújt be igényt a város.

Ezen túl a Mikolay-kert felújítására, rehabilitációjára is lehetőség nyílik. A munkálatok 550 millió forintba kerülnek, ekkora összegű támogatást igényel a pályázat keretében az önkormányzat.

A projektek előkészítéséhez összesen 9 millió 620 ezer forintra van szükség. Erről is szavaznak a képviselők.

Az egyes határozatot és a kettes határozatot is 12 igennel elfogadták.

11. Gyermekétkeztetési feladatokat ellátó tehergépjárművek hasznosítása. A részletek itt találhatóak.

A Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény feladatait december elsejétől a Prizma-Junior Közétkeztetési Zrt. látja el. Az intézmény tulajdonában lévő két tehergépjárművet összesen több mint 10 millió forint értékben megvásárolja az új üzemeltető.

A határozatról a testület név szerint szavazott:

Antal László: igen, Bodóczi András: tartózkodott, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Raffai János: tartózkodott, dr. Szabó Ervin: nem, Tóth-Kása Sándor: igen

9 igen 1 nem és 2 tartózkodással a határozati javaslatot elfogadták.

A nyilvános testületi ülést zárt ülés követte.

Kiemelt kép: Kecskeméti Krisztina

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.