- hirdetés -

Fordulópont lesz január 22-e a középiskolába készülő diákok életében. Ekkor írják meg országszerte felvételi vizsgájukat magyar nyelv és irodalom, valamint matematika tantárgyakból.

A Táncsics Mihály Gimnáziumtól megtudtuk, a nyolcévfolyamos képzésre, illetve az emelt óraszámú képzésre jelentkezőknek kell megírniuk a központi felvételi vizsgát. Ez két részből áll, egy magyar nyelvi és egy matematikai feladatlapból. A felvételi vizsga időpontja január 22-e szombat, a magyar nyelvi feladatlaphoz 10 órakor kezdhetnek hozzá a diákok, majd 15 perc szünet után a matematikával folytatják.

– Mindkét feladatlap megoldására 45 perc áll a rendelkezésükre. Összesen 232 tanuló jelentkezett a vizsgára a Táncsics Mihály Gimnáziumba. Amennyiben valaki indokolt esetben (például betegség vagy felekezeti hovatartozás miatt) nem tud részt venni a szombati vizsgán, az azt követő héten csütörtökön (január 27-én), 14 órától pótolhatja azt. Ha valaki ezzel szeretne élni, természetesen előre jelezze nekünk – tudtuk meg a gimnáziumtól.

Az intézmény hozzátette, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel, aki az előbb említett két vizsgán karantén miatt nem tud részt venni, annak február 3-án egy másik pótnapot is tartanak. Természetesen ezt is szükséges előre jelezni azoknak, akiket esetleg érinthet. A kijavított dolgozatok megtekintése január 28-án 8 és 16 óra között lesz majd, az esetleges észrevételek megtételére 24 óra áll a tanulók rendelkezésére.

Idén január 22-én vizsgáznak a nyolcadikosok (Archív fotó: Pirer Kata)

A jelentkezőket az iskola február 7-ig értesíti az eredményekről. Az erről szóló igazolást kell majd a felvételi jelentkezési lap mellé csatolni a diákoknak. Az általános iskolák közül a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát kérdeztük meg.
– Nálunk 40 fő nyolcadik osztályos tanuló van, közülük 30-an írnak majd központi felvételit. A maradék 10 fő pedig olyan iskolában szeretne továbbtanulni, ahol nem kérnek központi felvételi vizsgát.

Hogy mi alapján határozzák meg a szülők a gyerekekkel együtt a sorrendet, az nagyon különböző. Valaki a realitás talaján van és a gyerek képességeinek megfelelő iskolát keres és ennek megfelelő sorrendet is alakít ki. Van szülő, aki nagyon magasra teszi a lécet, ekkor van az, hogy a 2. vagy a 3. helyre veszi fel a diákot az adott középiskola. Mi nagyon örülünk, mert a tavalyi felvételi alkalmával 80 százalékban vették fel a tanítványainkat a megjelölt első helyre – írta az iskola.

Az iskola válaszában hozzátette, hogy ők mind Orosházán tanulnak tovább, amiért külön köszönet illeti a középiskolákat, hiszen nagyon széles palettát nyújtanak nekik. A tanulók közül ilyenkor csak azok mennek vidékre, akik speciális iskolában szeretnének továbbtanulni, például zeneművészet vagy szobrászat irányába. Az első félév a református iskola esetében is január 21-én (a bizonyítványokat január 28-án osztják ki) zárul, aminek az eredménye beleszámít a 8.-osok továbbtanulásába, épp ezért már nagyon készülnek a felvételire.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.