- hirdetés -

Karácsony közeledtével megszaporodnak a vásárolni valók. A családfők ilyen tájt sorra járják a fenyőt árusító helyeket, hogy a családnak idén is szép karácsonyfája legyen. Mi a divat, melyiket szeretik az orosháziak? Műfenyő, vagy igazi? Vágott, vagy földlabdás? Mindezek mennyiért? Ezeknek néztünk utána.

Élő, vagy műanyag?

Mindkét tábor hívei komoly érveket tudnak sorakoztatni saját választásuk mellett. A tapasztalatok szerint az utóbbi években megnőtt azok száma, akik a többször felhasználható műfenyőre szavaznak. Azt mondják nem kell minden évben kivágni egy fát azért a néhány hetes „szereplésért”. Egyszer megveszik és hat-nyolc évig az használható. Nem hullajtja a levelét és vízkeresztkor nem kell kidobni sem. Ez igaz, de igazak a másik tábor érvei is, miszerint egy műfenyő előállításából, szállításából származó ökológiai lábnyom hozzávetőlegesen 40 kg szén-dioxid. A műfenyők nagy része jelentős környezetterheléssel készül, főként Kínában. A PVC alapanyagot ólommal kell stabilizálni, amely később, a termék öregedésével, apró por formájában szabadulhat fel az otthonokban. Ezzel szemben az élő fenyőt már nem az erdőből vágják ki, hanem ugyanúgy termesztik, mint pl. a gabonát. A fenyő – ültetéstől a kivágásig tartó tíz évben – egy hektáron mintegy 105 tonna oxigént termel. Tehát azt mondhatjuk, az élő fenyő a környezettudatosabb választás.

Már nem az erdőből vágják ki, ültetvényeken termesztik a karácsonyfának valót ( Fotó: pixabay)

Lucc, vagy valami más fajta?

Eltérő válaszokat kaptunk erre a kérdésre az orosházi árusoktól. A nagyobb lerakatokban, mint például a Móricz Zsigmond utcai, jobban az importból származó és jóval drágább nordmann fenyő fogy. Ezt követi az olcsóbb luccfenyő és az árban a kettő közt elhelyezkedő ezüstfenyő.

A piacon a luccot vásárolják leginkább. Mint az egyik vásárló elmondta, a karácsonyhoz számára hozzá tartozik a kellemes fenyőillat, ami csak a luccnak van igazán. Az pedig hogy idővel hullatja a levelét, nem számít, arra való a porszívó.

Csordás József már sok éve megszokott helyén a piac sarkán árulja a fenyőt. Tőle érdeklődtünk a vásárlási szokásokról.

Ennek a fának épp most lett gazdája (Fotó: CSJ.)

– A mai napig a legnépszerűbb a luccfenyő, melynek 3000 Ft métere, ezt követi nálunk a nordmann 7000-ért métere, majd a sor végén az ezüstfenyő 4000 forintos áron. Ezek az árak max. 10%-kal magasabbak a tavalyinál. A múlt héten mi vágtuk ki ezeket a fákat Csurgón. Egyelőre jobbára csak nézelődők vannak, pedig aki hamarabb vesz, többől választhat. Sokan csak az ünnep előtti napokban vásárolnak – mondja az árus.

Gagyi Jánosnál már nem csak vágott, de földlabdás fenyő is kapható. Mint mondja ez utóbbiak is egyre népszerűbbek.

Ezeket a fenyőket tavasszal ki lehet ültetni a kertbe (Fotó: CSJ.)

– Nordmann, ezüst és lucc van mindkét fajtából. A tövesből többet visznek. Ezt karácsony után nem kell kidobni, tavasszal ki lehet ültetni és még évekig a kert dísze lehet. Nálunk darab árak vannak meghatározva. 6000 Ft a töves ezüst és a lucc, 8000 Ft a nordmann. A vágott szintén darabáron kapható. Ebből a nordmann (1,5-2 m) 10000 Ft, a lucc nagyja 5000, a kisebbek 3000 Ft-ba kerülnek – sorolja Gagyi János.

Ezek után ki-ki döntsön belátása szerint. Reméljük tudtunk segíteni valamelyest a választásban. Minden esetre akár mű, akár élő, akár vágott, akár töves fenyő mellett ünneplünk, legyen békés és szeretetteljes karácsonyunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.