- hirdetés -

Az orosházi halastavak lehalászásakor találkoztunk Németh Istvánnal, a Magyar Aquakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnökével, akivel a magyar halfogyasztásról és az ágazat helyzetéről beszélgettünk.

Mint megtudtuk, a magyarországi, egy főre eső halfogyasztás évi 6,7 kg, ami szembe állítva a rendszerváltás idején volt 2.8 kilóval szép eredmény, de töredéke az EU-s 24 kilónak.

– A MA-HAL arra törekszik, hogy a magyarok is több egészséges halételt fogyasszanak. Ennek érdekében komoly marketing tevékenységet folytatunk a kormányzattal, az Agrárminisztériummal együttműködve. Ilyen volt például a Halpéntek akciónk, melyben azt próbáltuk a csatlakozó éttermekkel közösen elérni, hogy legalább a hét egy napján halat együnk. Sajnos még mindig ott tartunk, hogy bár egészséges táplálékunk, mégis az éves fogyasztás 35-40%-a karácsony környékén fogy el – mondja az elnök.

Ezekkel a halakkal jövőre találkozhatunk az üzletekben (Fotó: Horváth Bence)

További gond, hogy az éves 6,7 kilóból csak mintegy 1.5 kiló az itthon tenyésztett édesvízi hal, a többi import, ráadásul az ágazat is elég nehéz helyzetben van.

Németh István (j) Orosházán vásárolta a továbbnevelésre szánt halat (Fotó: Horváth Bence)

– Az ökológiai károkat, melyeket a tógazdasági termelők elszenvednek, maguknak kell viselni. A Vidra, a kormorán, a szürke gém, a réti sas és a többi, a tavakon táplálkozó állat komoly károkat okoz. Ezek mind védett fajok. Ezért fordultunk a kormányhoz, hogy a tőlük elszenvedett károkat pénzben is kifejezzék, hasonlóan a szántóföldi növénytermesztéshez és a mezőgazdaság többi területéhez. Mi nem kapunk terület alapú normatív támogatást és eléggé le van rongyolódva az ágazat. Magasak a takarmány árak, a munkabérek, miközben a hal ára csak kis mértékben és lassan emelkedik. Már azon izgulunk, hogy a következő hét éves időszak EU-s támogatásainak lehívásához szükséges, 50%-os önerőt elő tudjuk-e teremteni – teszi hozzá Németh István.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.