- hirdetés -

Tíz nap alatt közel egymillió vakcinát adtak be az oltási akció keretében, amelyet újabb egy héttel meghosszabbít a kormány. Dr. Dankó Alpár szerint a harmadik oltás is hasznos és fontos, de az első két vakcina felvételére még inkább szükség van a koronavírus által okozott szövődmények elkerülése érdekében.

A november 22-én induló oltási akcióban a kormány által december 2-án kiadott információk szerint 947 ezer vakcinát adtak be, közülük 775 ezer ember már a harmadik megerősítő oltását is felvette. Összesen 114 ezren gondolták úgy, hogy mégis beoltatják magukat. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az orosházi oltóponton is nagy volt az érdeklődés.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy újabb egy héttel kitolják az akciót, azaz december 12., vasárnapig lehet mindenféle regisztráció nélkül oltást felvenni.

Az Orosházi Kistérségi Ügyelet vezetője, dr. Dankó Alpár hangsúlyozta, hogy az első kettő oltás megléte elengedhetetlen, de a harmadik oltás felvétele is hasznos.

– Főleg a sokat emlegetett veszélyeztetett csoport – mint az idős, krónikus, immunrendszerre ható betegségekkel küzdők – számára nagyon fontos a vakcina felvétele. A harmadik oltásból azonban a különösebb betegségekkel nem rendelkező, hat hónapnál régebben oltottak is profitálhatnak, hiszen az idővel gyengülő immunválaszt hatékonyabbá teszi. Az újabb mutánsok megjelenésével ennek van jelentősége – nyilatkozta dr. Dankó Alpár.

Dr. Dankó Alpár (Archív fotó)

Az Európai Unió jóváhagyta az 5-11 évesek oltását Pfizer-vakcinával, Magyarország is készen áll ennek a megszervezésére. A napokban mi is megkérdeztük az utca emberét a témával kapcsolatban. Dankó Alpár jó ötletnek tartja a fiatal korcsoport immunizálását is.

– A gyerekek körében lényegesen ritkábbak a szövődmények, ettől függetlenül nem tartom haszontalannak a gyermekek oltását. Körükben gyorsan terjed a vírus. Az iskolában és óvodában sokat vannak egy közösségben, így ha egy valaki elkapja nagy a valószínűsége annak, hogy a többiek is megbetegszenek. Ezen kívül az sem elhanyagolható, hogy így csökken az esélye annak, hogy a család többi tagjának is átadják a vírust a fiatalok – tette hozzá.

Hiteles forrásból tájékozódjunk

Annak ellenére, hogy a beoltottak száma már meghaladja a hatmilliót, közülük több mint kétmillió hatszázezren a harmadik adagot is felvették, még mindig sokan tartanak a vakcinától. A közösségi oldalakon rengeteg tévhit és téves információ terjed.

– Fontos, hogy hiteles oldalakról, és hiteles szakemberektől tájékozódjunk. Semmiképp sem a „szomszédom hallotta” típusú információkat vegyük alapul. Azt gondolom, hogy a magyar egyetemeken dolgozó virológusok, mikrobiológusok, illetve orvosok ajánlásai mértékadók ebben a kérdésben a laikusok számára – fogalmazott Dankó Alpár.

Az orvos hozzátette, hogy már több mint egy éves tapasztalat van az oltásokkal kapcsolatban ez alapján összemérhetetlenül kisebb a kockázatuk, mint a koronavírus okozta szövődményeknek.

Kiemelt kép: Rosta Tibor/MTI

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.