- hirdetés -

Már februárban megérkezett a tavasz Orosházára is, így többeknek jól eshet sétálni egyet a napsütésben. A megszokotthoz képest korábban érkező felmelegedés, azonban megviselheti az emberek szervezetét. Dr. Dankó Alpár három tényezőt emelt ki az időjárás változásával kapcsolatban: a krónikus betegségekkel küzdők nehéz időszak elé néznek, az allergiások pedig már most harcban állnak a pollenekkel, azonban a téli légúti fertőzések csökkeni fognak.

Korán érkezett idén a tavasz. A déli, délkeleti országrészben már sok helyen 20 fokot is mérhetnek, köztük Orosházán is. Dr. Dankó Alpár a kistérségi ügyelet vezetője elmondta, egészségügyi szempontból háromfelé lehet választani az ezzel kapcsolatos eseteket.

– Egyrészt a tartós jó idő azt hozza magával, hogy a téli, elsősorban légúti jellegű fertőzések csökkenő tendenciát mutatnak majd, hiszen ezeknek a melegebb idő nem kedvez. Ellenben a tavaszi szezonba érkező kórokozóknak a száma – ilyenek gyomor és bélrendszeri fertőzések – növekedni fog – ismertette dr. Dankó Alpár. – A következő pont a krónikus betegeket érinti. A hirtelen érkező és jelentős mértékű felmelegedés még az egészséges szervezetet is meg tudja viselni, a krónikus betegségekkel rendelkező lakosokét pedig még jobban – tette hozzá.

Fotó: Archív

Az orvos elmondása alapján mindez leginkább az érrendszeri problémákkal küzdő embereknél fog megjelenni. Számítani lehet vérnyomás ingadozásra, agyi keringési zavarokra, valamint ilyenkor a stroke esetek száma is halmozódik, csakúgy, mint a kardiovaszkuláris gondok, infarktusos esetek. Mindez egy megfelelően beállított kezelés mellett kisebb eséllyel következik be, de a hirtelen jött meleg akár ezt is felboríthatja.

– Érdemes ilyenkor jobban odafigyelni kezelt betegségeinkre, például bizonyos időközönként vérnyomást mérni, főként, ha ennek ingadozása más panaszokkal is társul. Ilyen lehet a szédülés, látás- és beszédzavar, végtagok eltérő izomereje, száj elhúzódása, arcszimmetria változása, fulladás, nehézlégzés, mellkasi fájdalom. Ilyen esetben egyébként bármilyen legyen a vérnyomás értéke, érdemes orvossal konzultálni. A kiugró vérnyomásértéket más tünetek nélkül azonban otthon is lehet kezelni. A krónikus betegséggel küzdő emberek már ismerik, ilyenkor mi a teendő – fogalmazott dr. Dankó Alpár, majd még egyszer hangsúlyozta, a fent említett tünetekkel mindenképp foglalkozni kell.

Fotó: freepik.com

Az időjárás változással kapcsolatos harmadik pont az allergiával, asztmával küzdő embereket érinti. A jó idő magával hozza a különböző növények virágzását, mely már el is kezdődött. Térségünkben például a fenyőfélék, a tiszafa, a kőris és a nyár már termelik a polleneket. A melegedés miatt azonban egyre növekszik majd ezek száma. Dr. Dankó Alpár ezzel kapcsolatban azt is hozzátette, ha a tavaszias idő nagyobb széllel érkezik, úgy javulhatnak a légszennyezettség mutatók. A szélcsendben ugyanis a közlekedésből, fűtésből, szállóporból származó anyagok a levegő minőségének romlásához vezethetnek, amely szintén panaszokat okozhat például az asztmás betegek számára.

Kiemelt kép: freepik.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.