- hirdetés -

A megszokott februári időponthoz képest ezúttal hamarabb, november 26-án és 27-én, osztályonként tartotta meg szalagavató ünnepségét a Táncsics Mihály Gimnázium, az intézmény aulájában. Rendhagyó, mégis hagyományőrző ünnepségen vettek részt a 2021/2022-es tanév végzős tanulói, tanáraik és büszke hozzátartozóik.

Hagyományosan a február jelenti azt az időszakot a Táncsics Mihály Gimnázium életében, amikor az adott tanév végzős diákjai megkapják a búcsúzást, de egyben az összetartozást is jelképező kis szalagjukat. Ezúttal azonban a koronavírus-járvány és az ezzel járó korlátozások, szigorítások miatt úgy döntött az intézmény vezetősége, hogy november 26-án és 27-én, több időpontban, osztályonként tartják meg a rendezvényt, a gimnázium aulájában.

– Mondhatni hollywood-i forgatókönyvekbe is illő, jellem- és lélekformáló időket élünk. Maga a szalagavató ünnepség mindig egy különleges esemény, a ballagás után a második legnagyobb ünnepe a diákságnak egy fontos üzenettel is számukra. Idén 123 végzős diákunk van, akik a sikeres érettségivel a Táncsics 12 163 fős nagy családjához tartozhatnak majd. Mivel nem lehet tudni, hogy a járvány mikor tetőzik és mennyire húzódik majd el, így nem akartunk várni. A fényesebb küllemű ünnepséget elengedtük, de bízunk benne, hogy ugyan szerényebben, de ugyanakkor nagyon gazdag lelki keretben tudjuk megrendezni az eseményt – árulta el dr. Blahó János, az intézmény igazgatója.

Gregus Petra, a 12. A osztály tanulója elmondta, a szalagavató egy hatalmas lépcsőfok minden végzős tanuló életében.
– Épp ezért nagyon boldogok vagyunk, hogy az iskola vezetősége ezt megszervezte számunkra. Sajnos a vírushelyzet miatt most ugye nem lehet a hagyományos formájában megtartani, de mi mindent megteszünk azért, hogy szép legyen. Készültünk osztályprodukcióval, közös énekléssel és videókkal is, melyek az osztályok életét, közösen töltött boldog pillanatait mutatják be – mesélte még a kezdés előtt.

A 11. évfolyam is mindig aktív résztvevője az ünnepségnek, hiszen ők tűzik fel végzős diáktársaiknak a szalagot. A kialakult helyzet miatt ez most sajnos nem történhetett meg, üzenetüket azonban elküldték diáktársaiknak, melyet Majsai Anna, a 11. A osztály tanulója olvasott fel. Egy, a Forrest Gump című filmből ismert idézetet emelt ki: Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Nem tudhatod, hogy mit veszel ki belőle.

– Ezek a szavak tükrözik a mögöttünk álló időszakot. Néhány éve ilyenkor valószínűleg a Táncsics Napot, a Sámli Bált, osztálykirándulásokat idéztünk volna, melyek közösséggé kovácsoltak titeket. A keringőt vagy éppen az azt követő összejövetelt. De a mai napon egy olyan generációra lehetünk büszkék, akik a sok viszontagság ellenére megtanultak a hétköznapi dolgoknak is örülni.

Ha éltek a megszerzett tudásotok adta lehetőségekkel, gyorsan tudtok reagálni a változásokra és értékelitek emberi kapcsolataitokat, akkor kiegyensúlyozott élet várhat rátok. Ami a legfontosabb, hogy később se feledkezzetek meg egymásról, a gimnáziumban szerzett barátságokról, az összetartozásról, melyek biztos pontot jelentettek életetek könnyebb és nehezebb pillanataiban egyaránt. Márai Sándor szavaival: Önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, legfélelmetesebb felfedezés és a leggazdaságosabb találkozás – hangsúlyozta.

A végzős osztályok diákjai is köszönetet mondtak szüleiknek, tanáraiknak. Életük egy jelentős szakasza hamarosan a végéhez ér, ami nemcsak a gimnáziumi évek végét jelenti, hanem gyerekkorukét is. A diákokat Misinszkiné Szőke Nóra igazgatóhelyettes és dr. Blahó János igazgató is köszöntötte. Elmondták, hogy egy rendhagyó, mégis hagyományőrző szalagavató ünnepség a mostani. A szalag, melyet ezúttal diáktársaik helyett osztályfőnökeik tűznek fel ruhájukra, több dolgot is jelképez. Az elmúlt évek emlékeit, a felnőtté válás első fokát, az érettségi vizsga, azaz életük első nagyobb próbatételét, mérföldkövét, melyben tanáraik, osztályfőnökeik és családjuk is segítséget nyújt majd.

Az igazgató hozzátette, három évvel ezelőtt, az iskola 85. évfordulóján azt mondta az akkor ballagóknak, hogy történelmi nemzedék tagjai. Ez a jelenlegi végzősökre is éppúgy igaz, akik a gimnázium 88. generációját képviselik. Legyenek erre büszkék és éljék meg tetteikben felelősséggel, úgy ahogy sikeres elődeik is tették.

– Kölcsey Ferenc szavai szerint: Nincs szebb kora az emberiségnek, mint az ifjúság évei. Azon láncok, melyek akkor köttetnek, nem szakadnak el, örökké tartanak. Mert nem a világon kerestük akkor még a barátainkat, hanem a barátainkban leltük meg az egész világot – tette hozzá. Dr. Blahó Jánosnak is kedveskedtek kisebb ajándékokkal, mind az osztályok, mind osztályfőnökeik utolsó igazgatóként töltött éve alkalmából, egyben megköszönve a tanítást és az útmutatást.

Végül nem maradt más hátra, mint hogy a diákoké legyen a főszerep. A szalagokat ezúttal osztályfőnökeik (és néhány osztály esetében egyben korábbi osztályfőnökeik is, akik mindannyian megjelentek a jeles nap alkalmából) tűzték fel rájuk, ők pedig az igazgatótól kapták meg a kis jelképet. Az osztályok egy-egy képviselője az iskola vándorbotjára is feltűzte szalagjukat, majd az ünnepélyes pillanatokat követően az osztályok produkciói és a boldog pillanatok videón való felidézése következett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.