- hirdetés -

A pandémia miatt sokáig Csipkerózsika álmát aludta Orosháza patinás kórusa, a Szokolay Bálint Madrigál Kórus. Idén nyáron engedett valamelyest szorításán a járvány.

Novemberben van a kórus alapításának évfordulója és bizony már rég hallottunk az idén 62 éves együttesről. A 2019-es karácsonyi koncertjüket megtartották, azután hosszú csend volt. Az együttes karnagyát, Mosolygó Miklóst kerestük fel, nála érdeklődtünk, mi újság a Madrigál háza táján.

A tavalyi karácsonyi koncert elmaradt (Archív fotó: OrosCafé)

– A koncert után tavasszal jött a koronavírus. Elmaradt a hagyományos karácsonyi koncert, nem tudtunk eleget tenni a mezőkovácsházi, húsvéti koncertmeghívásnak és a próbákkal is le kellett állnunk. Csak interneten tartottuk egymással a kapcsolatot. Idén nyáron kezdtünk el újra próbálni. Jelenleg heti két próbával készülünk. Iszonyú sok egy kórus életében az egy év kihagyás. Újra össze kellett csiszolni az egész hangzást. Ez viszonylag jól halad, de több, mint két hónapunk ment rá, mire visszajött a régi hangszín. Tizenöten vagyunk, mind be vagyunk oltva. Nem maszkban, hanem távolságot tartva énekelünk. A tagok már nagyon várták, hogy újra együtt lehessünk. December 18-án, szombaton 16 órától – ha valami nagy dolog nem történik – ismét lesz karácsonyi koncert a katolikus templomban – mondja el a karnagy.

„Jó lenne, ha érkeznének a kórusba fiatalok” (Fotó: CSJ.)

Sajnos a közönségnek maszkban kell végighallgatni a mintegy háromnegyed órás koncertet. Eddig a jó hírek, a beszélgetést azonban mégsem ebben a felhőtlen hangulatban fejeztük be. Mosolygó Miklós arról beszélt, hogy az utánpótlás nem érkezik.

– Azokat a fiatalokat kérem, akik szeretnének egy jó közösségnek tagja lenni, szeretik a zenét, unatkoznak, elesettnek, bezártnak érzik magukat, jöjjenek a Madrigálba. Itt szeretjük egymást és a muzsikát is. Jó lenne, ha lenne néhány fiatal és akkor én is szét tudnék nézni egy új karnagy után. Bálint bácsi 70 évesen hagyta abba, én most 71 vagyok és bizony öregszem, itt volna az ideje a váltásnak. Jó lenne, ha ezt a nagy múltú kórust még sokáig hallhatná a zeneszerető közönség – teszi hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.