- hirdetés -

Művészeti fesztivál, versenyek és fellépések követték egymást a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában az elmúlt hónapok során. A növendékek, akárcsak az előző években, ezúttal sem maradtak adósak a színvonalas produkciókkal, alkotásokkal és kiváló eredményekkel. Az évet egy karácsonyi koncerttel tették még emlékezetesebbé december 19-én, a Petőfi Művelődési Központban.

– Az év vége a számvetés időszaka, így a záró koncert mellett ilyenkor visszaemlékezünk azokra a pillanatokra, melyek meghatározóak voltak a 2023-as naptári évben. Ilyen volt már rögtön a tavaszi időszak, márciusban rajtolt az idei Tavaszi Művészeti Fesztivál, de érdemes kiemelni a modern táncos növendékek előadásait. Ezek közül az első a Harangos Néptáncegyüttessel közösen valósult meg, még áprilisban, a két tánctípus találkozásából egy különleges, mégis teljesen összecsiszolódó színpadi produkció kerekedett ki.

A második ilyen előadás pedig pár nappal ezelőtt valósult meg, egy tánccszínházi előadás keretében, ahol ismét egy nagyon különleges produkciót láthatott a szépszámú közönség. Nagyon büszkék voltunk a gyerekekre, hiszen fiatal koruk ellenére tényleg úgy mozogtak a színpadon, mint a profi táncművészek – sorolta Kardosné Bánhidi Éva, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Számos fellépése volt a diákoknak a Művészetek Házában is az év során, zenéltek többek közt növendék hangversenyen, az ütőshangszeren játszók pedig egy találkozón vettek részt, amit a jövőben is szeretnének megyei szinten tovább népszerűsíteni, hiszen sikeres kezdeményezésnek bizonyult. A tehetséges növendékek, így a fuvolán, zongorán, gitáron játszók közül is többen részt vettek különböző színvonalas kurzusokon is, a Fesztivál Akadémia programjában.

A mostani adventi időszakban is sokfelé jártak már, az evangélikus iskolában is megtartották hagyományos adventi koncertjüket, de a katolikus és református iskolákból is voltak megkereséseik, csakúgy mint nyugdíjas- és karácsonyi programokon, vagy a Polgármesteri Hivatalban tartott rendezvényeken. De nemcsak a fellépések, a szakmai megmérettetések is jelentősek voltak 2023-ban a Művészeti Iskola növendékei számára, hiszen számos versenyen vettek részt. Nemrég például a már 10. alkalommal megrendezett Országos Hegedű- Gordonka- és Vonós Kamarazenei Versenyen vettek részt a hegedűs növendékek, szólóban és kamaracsoportban is szép eredmények születtek. Az első félévben pedig a fúvósok szállították a szép eredményeket a saját rendezésű könnyűzenei versenyről.

A képzőművész növendékek teljesítménye mellett sem lehet elmenni szó nélkül, akik idén is számos pályázaton vettek és vesznek részt, ebben az évben pedig elindítottak egy olyan tehetségprogramot, mely során minden hónapban tematikus terv szerint foglalkoznak egy-egy témakörrel, olyan fiatalokat is meghívva, akik nem tagjai a csoportnak, de szeretnek alkotni. Így ők is képbe kerülhetnek azzal kapcsolatban, hogyan zajlik az alkotás. Az évzáró karácsonyi koncert mellett a képzőművészek egy kiállítással várták az érdeklődőket, az alkotásokat a téli témakörben rajzolták.

Kedd este így a Tavaszi Művészeti Fesztiválhoz hasonlóan minden művészeti ágban megmutatkozhattak a növendékek, nem is maradt el a taps és az elismerés produkcióikat követően.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.