- hirdetés -

A hónap második szerdáján ismét találkoztak a Nyugdíjas Pedagógusok Justh Zsigmond olvasókörének tagjai a könyvtárban.

A program első felében Szabó Magda őszi évfordulói kapcsán az író élete, munkássága volt a téma. Szilasi-Horváth Tibor és Szilasiné Mártika előadása képekkel, hosszabb-rövidebb idézetek felolvasásával, videó bejátszással mutatta be a gyermek, a nő, a feleség, az író Szabó Magdát. Előjöttek régi emlékek a talán legismertebb regénye az Abigél kapcsán, majd sorban a Tündér Lala, a Régimódi történet, Az ajtó, a Für Elise, Az őz és a többi regény szereplőinek, történeteinek felidézésével. Ez a délután is többeknek kedvet csinált néhány regény elolvasására, esetleg újra olvasására.

Szabó Magda élete és művei töltötték ki az első részt (Fotó: JusthVK)

A délután második részében Mihály László – aki egyébként az olvasókör tagja – mutatta be képeit és beszélt arról, hogy milyen helyet foglal el életében a festészet. Az első, gyermekkori próbálkozásoktól, a jobb híján csomagolópapírra rajzolt, festett képeken át a későbbi nonfiguratív és absztrakt festmények, grafikák, tájképekig. Majd lassan megtalálta önmagát, azt a formát, amiben ki tud teljesedni, a portréfestészetet, ami már az utóbbi évtizedet jellemezte. És ebben is irányadó gondolat az „Egy faj vagyunk”.

Mihály László műveiben is gyönyörködtek (Fotó: JusthVK)

Portréit a Föld népei, különböző nemzetiségű emberei ihlették. Egy csodaszép festményt pedig nemcsak a vetítő vászonról, hanem élőben is megtekinthettek a résztvevők. Ez a januári kiállítás egyik darabja lesz.

Az olvasókörösök legközelebb december második szerdáján találkoznak a könyvtárban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.