- hirdetés -

A Nyugdíjas Pedagógusok Justh Zsigmond Olvasóköre szerdai nyílt összejövetelén Orosháza története volt a téma. Előadónak természetesen a legjobbat, városunk díszpolgárát, Koszorús Oszkárt kérték fel.

A téma és az előadó érdekessége miatt nem csak az olvasókör tagjai vettek részt a találkozón, de érkeztek néhányan a nyugdíjas pedagógus egyesület tagjai közül sőt olyanok is, akik csak értesültek róla és meghallgatták Csányiné Kádár Tünde és Koszorús Oszkár beszélgetését.

Az előadás kezdete előtt látogatta meg a rendezvényt Dávid Zoltán polgármester. A városvezetőnek a testvérvárosi küldöttséggel volt programja, de így sem mulasztotta el, hogy jó szokásához híven, hacsak egy két baráti szóra, kézfogásra is, de ne látogassa meg az olvasókör tagjait és Koszrús Oszkárt.

A szerdai előadásnak előzménye is volt. 2019-ben, a településalapítás 275. évfordulója alkalmából már volt egy hasonló rendezvényük, ahol szintén Koszorús Oszkár segítségével a zombai ősök érkezésétől, közvetlenül a ’48-as forradalom és szabadságharc előtti időkig tekintették végig Orosháza történetét. A szerdai este első részében ezt egy kicsit felelevenítették, majd rátértek a folytatásra, mely az orosháziak, ’48-’49-es részvételét taglalta és jutottak el városunk történetében egészen 1914-ig.

Az est moderátora, Csányiné Kádár Tünde és az előadó, Koszorús Oszkár (Fotó: Justh VK.)

Megtudhattuk például, hogy a pesti forradalom hírét Mikolay István lelkész fiának leveléből tudták meg az orosháziak. Oszkár a tőle megszokott precizitással és sokszor humorosan beszélt a nemzetőr állításokról, majd a szabadságharc utáni dél-alföldi betyár világról, melynek központja a városunk mellett elterülő vásárhelyi puszta volt.

Az adatokkal, nevekkel, évszámokkal gazdagon tarkított előadásból számtalan érdekességet megtudhattak a résztvevők. Hogy csak néhányat említsünk, elhangzott, hogy Ferenc József császár, a kiegyezés után megkoronázott magyar király két alkalommal is járt Orosházán. A jórészt evangélikus lakosság körében nem tudták a szabadságharcot leverő császár népszerűségét biztosítani, ami miatt a katonaság hosszabb ideig a
faluban állomásozott. Szó esett a kiegyezés utáni Orosháza megpezsdült közéletéről, a gazdaságot fellendítő Nagyvárad-Fiumei vasútvonalról, de városunk oktatásáról, egészségügyi ellátásának fejlődéséről, szellemi és kulturális életéről, sportjáról. Megtudhattuk, hogy 1880-ban a polgári iskolában már játszottak futballt (bár akkor még kapuőrző lapdázásnak hívták) és hogy a város első, hivatalosan bejegyzett sportegyesülete az Orosházi Korcsolyázó Egylet volt.

Oszkár bácsi sziporkázó, érdekfeszítő előadásából természetesen nem maradhattak ki Orosháza jelessé vált polgárai sem.

Összességében egy remek estét tölthettek el az olvasókör tagjai és vendégeik a könyvtárban. A résztvevők szerint sajnálhatja, aki nem volt ott. Persze azt se felejtsük el, hogy az estnek lesz még folytatása, hisz a történetben még csak az I. világháborúnál jár az előadó és a hallgatóság.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.