- hirdetés -

Az orosházi középiskolák, a Kossuth Lajos Technikum és Szakképző Iskola, a Székács Evangélikus Iskola és a Táncsics Mihály Gimnázium vezetőségét kérdeztük arról, hogyan készülnek a szalagavató ünnepségre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának napokban megjelent közleménye szerint a szalagavató bál speciális rendezvénynek számít, ezért nem vonatkoznak rá a veszélyhelyzet idején alkalmazandó azon szabályozások, melyek a kulturális, zenés-táncos rendezvényekre igen. Kásler Miklós miniszter levelében közli az iskolák vezetőivel, hogy mindazok, akik az iskolával jogviszonyban állnak – vagyis a diákok és a tanárok – korlátozás nélkül mehetnek az ünnepségre, viszont a szülők és hozzátartozók csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt azon.

Ilyen vajon lesz? Vannak még kérdések a szalagavatóval kapcsolatban

– Iskolánk szalagavatója 2022. január 28-án lesz, két körben, 16 és 18 órától tervezzük azt megrendezni – fogalmazott Pörneki Attila, a GYSZCI Kosstuh Lajos technikum igazgatója. – Intézményünkre az NSZFH és az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott járvány elleni védekezéssel kapcsolatos eljárásrend vonatkozik. Szokásainkhoz híven a diákok két hozzátartozót hívhatnak meg az eseményre, melyen a maszk viselése kötelező lesz mindenki számára. Emellett a megjelentek biztonsága érdekében minden második vagy harmadik széken foglalhatnak majd helyet a meghívott vendégek. A szalagavató bálról még nem döntöttünk, az aktuális vírushelyzet és az ahhoz kötődő szabályozások döntenek majd annak megrendezéséről.

Tavaly csak szalagtűzés volt a Székács iskolában

– Január 29-én tartjuk a tervek szerint a szalagavató ünnepségünket – mondta Nagy Róbert, az evangélikus iskola igazgatója. – Közel három hónap van még addig, így egyelőre még sok kérdést nyitva hagyunk. Tavaly tánc nélkül és csak az érintettek részvételével zajlott a rendezvény, ebben a tanévben bízunk a hagyományos forma megvalósításában. A szalagavató bál is kérdéses még, de úgy véljük, annak szervezésével sem vagyunk elkésve, hisz előtte egy hónappal is elég lesz pontosítani a részleteket.

Pillanatkép a Táncsics gimnázium egyik korábbi szalagavató ünnepségéből

– A helyzet bizonytalan. Úgy véljük, olyan nagyszabású szalagavató megrendezésére nem lesz lehetőségünk, mint amilyet februárra terveztünk volna – mondta dr. Blahó János, a Táncsics gimnázium igazgatója. – Viszont szeretnénk, ha a diákjaink átélhetnék ezt a szép ünnepet, épp ezért úgy döntöttünk, november 26-án és 27-én osztályonként a zsibongóban kapják meg a szalagot a végzős hallgatók. Kis ünnepséggel készülünk, ahová a családtagokat is várjuk, de a jogszabályi előírásokat természetesen nekik is be kell tartaniuk. A szalagavató ünnepségről felvétel is készül, hogy a későbbiek során mindenki megtekinthesse azt.

Kiemelt kép: 2019. Táncsics szalagavató, forrás: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.